Over streektaal, elkaar helpen en het succes van De Beentjes van St. Hildegard

Geplaatst op

VROOMSHOOP – Streektaaldeskundige, dé vertelster van het verhaal van De Winterkraaien, schrijfster van het kookboek ‘Koken met geschiedenis’, de voorstelling ‘De Winterkraaien’, oud-presentatrice van TV Oost én een graag geziene gast in Het Punt. Thea Kroese is, ondanks dat ze gepensioneerd is, hartstikke druk. Zo speelt ze ook nog ‘even’ een gastrol als een demente dame in hét succesvolle speelfilmdebuut van Herman Finkers, De Beentjes van St. Hildegard. De film die ook in Het Punt gepland staat maar door de coronacrisis deze maand geen doorgang kan hebben.

Gastrol
Thea Kroese en Herman Finkers leerden elkaar kennen in de streektaalwereld in de tijd waarin Kroese directeur was van de Twentse Academie van Taal, Cultuur en Geschiedenis. “We werkten samen in meerdere projecten, werkten samen bij twee theaterprogramma’s, hebben samen tv-spotjes gemaakt en nog veel meer. Inmiddels kennen we elkaar ook persoonlijk.” Geen wonder dus dat Finkers haar vroeg om een gastrol te vertolken in zijn speelfilmdebuut De Beentjes van St. Hildegard. “In de film vlucht de hoofdrolspeler, Herman Finkers, in dementie omdat hij de beklemmende liefde van zijn vrouw niet langer verdraagt. Hij komt dan bij ons op de gesloten afdeling van een zorgcentrum. Daar ben ik dus één van de bewoners”, vertelt Thea Kroese over haar gastrol. In de wijde omgeving waren de bioscoopzalen binnen de kortste keren uitverkocht. “Dit enorme succes (en dat is in het hele land) hadden we zeker niet verwacht, maar het is ook wel een bijzonder mooie film”, aldus Kroese.

Bewonderenswaardig
Ondanks de roerige tijd waarin we nu leven vermaakt Thea Kroese zich nog prima. “We fietsen, wandelen maar ook vergader ik soms digitaal met de Overijssel Academie waar ik bestuurslid ben. Er is veel geannuleerd, maar vervelen doe ik me niet. Nooit”, aldus Thea Kroese. Hoe ze al haar activiteiten met elkaar kan combineren is bewonderenswaardig. Ze vertelt verder: “Allereerst heb ik heel veel plezier aan die activiteiten. Niets hoeft, alles mag. Ik heb de luxe dat ik kan kiezen nu ik met pensioen ben. En natuurlijk, als je iets kiest is dat niet vrijblijvend en ga ik er voor de volle honderd procent voor. En goed plannen en organiseren, maar dat was altijd al een groot deel van mijn werk.”

Blijvend naar elkaar omzien
“Streektaal zegt iets over onze identiteit. Het raakt je. Dat vind ik bijzonder aan het Twents. Als je woont in deze streek is het de moeite waard om eens met belangstelling naar dat dialect te kijken, erover te lezen. Het is echt niet nodig dat iedereen die hier komt wonen dialect leert spreken, maar ik zou wel proberen om het te begrijpen. Dan leer je meteen iets over de aard van deze bevolking”, vertelt Kroese. Ondanks dat het voor iedereen onzeker en onduidelijk is hoe we uit de coronacrisis gaan komen, spreekt Kroese hoop uit. “Ik hoop dat we met elkaar gezond en verstandig uit deze crisis komen en blijvend naar elkaar omzien. Elkaar helpen op veel terreinen. Dat zal hard nodig zijn.” En of ze, zodra de film getoond mag worden in Het Punt, erbij zal zijn is ze kort. “Ik ben er zeker bij als de film komt! We hadden al gereserveerd.”

Inge Konuş-Drost (Het Punt) sprak met Thea in een nieuwe Punt voor Punt met… Thea Kroese. Het volledige interview is te lezen via www.welkombijhetpunt.nl.