Punt voor Punt met… Kop of Munt!
Geplaatst op
“Kop of Munt laat je zien dat er altijd een keuze is”
VROOMSHOOP – Kop of Munt!, dé theaterproductie over het aangrijpende levensverhaal van Arjan van Essen: de gokverslaafde die zichzelf speelt. Na tien jaar vergeving vragen en sorry zeggen, is het tijd om uit te reiken naar anderen. Om hen de spiegel voor te houden. Hoe een leven met twee gezichten ook twee waarheden kan bevatten. Om dit te begrijpen moeten we het eerst willen zien. Arjan vergokte geld van anderen, tonnen in totaal. Schokkend, zeker als je een prominent politicus bent, met ook nog vooraanstaande rollen binnen kerk en andere stichtingen. Zaterdag 25 januari aanstaande in Het Punt.
Inge sprak met zowel Arjan (de ex-verslaafde) als Maretty (de producer van de voorstelling) over de voorstelling en natuurlijk over verslaving.
Inge & Arjan
Inge: Ik lees op de website van Kop of Munt dat je nu inmiddels 10 jaar geleden voor het laatst een casino bezocht. Ben je daar abrupt mee gestopt of ging dat geleidelijk?
Arjan: Dat ging abrupt. Op 11 november 2008 kwam ik met mijn verslaving naar buiten.
Inge: In de tijd dat je verslaving aan gokken zich openbaarde was je een liefhebbende vader en echtgenoot, betrokken docent, gedreven politicus en goede vriend. Hoe heb je jouw ‘dubbelleven’ zo lang verborgen kunnen houden en misschien nog wel belangrijker, hoe heb je dit zo lang vol kunnen houden?
Arjan: Door dat ik twee levens leidde. In de voorstelling komt uitgebreid aan bod dat mijn verslaving speelde in een parallelle wereld.
Inge: Kun je zeggen wat de aanleiding is geweest wat tot jouw verslaving heeft geleid?
Arjan: Nee, dat kan ik niet. Wel zijn er diverse factoren die samen bijgedragen hebben aan mijn leven in verslaving. Mijn jeugd en het milieu waarin ik opgroeide speelde daarin een rol.
Inge: Wat hoop je te bereiken met het vertellen van jouw levensverhaal? En net zo belangrijk, wie hoop je te bereiken?
Arjan: Dat mensen een spiegel zien. Iedereen wil ik er mee bereiken. Vooral mensen die zelf ervaren dat het leven soms weerbarstig is en dat keuzes gevolgen hebben.
Inge: Kop of Munt, voor wie hebben jullie deze voorstelling gemaakt? Wie hoop je in de zaal te zien?
Arjan: Iedereen die geïnteresseerd is in verslaving of te maken heeft met mensen in zijn of haar omgeving. Ook mensen die beroepshalve hiermee te maken hebben.
Inge: Wat mogen bezoekers verwachten van jullie voorstelling in Het Punt?
Arjan: Een boeiende avond met een lach en een traan die iedereen (ook mensen die niets met verslaving te maken hebben) een spiegel voorhoudt.
Inge: Geef in één zin aan waarom je Kop of Munt niet mag missen.
Arjan: Kop of Munt laat je zien dat er altijd een keuze is. Altijd een weg verder en een bodem van een put genoeg houvast kan bieden voor een rijk leven.
Inge & Maretty
Inge: Wat is jouw rol binnen Kop of Munt? En hoe ben je betrokken geraakt bij deze productie?
Maretty: Vanuit mijn bedrijf Verhip bracht ik al eerder boeiende levensverhalen op het podium. Toen Arjan mij over zijn leven vertelde leek het alsof hij, bijna letterlijk, mijn nieuwe voorstelling schetste. Ik heb hem gevraagd om samen te kijken of we dit verhaal geschikt konden maken voor het theater en of hij dit zelf zou willen spelen. Na negen maanden samen zoeken, schrijven en repeteren stond Kop of Munt op de planken.
Inge: Hoe heb je Arjan leren kennen? En wat vond/vind je van zijn verhaal?
Maretty: Arjan en ik schrijven allebei, we waren regelmatig geraakt door elkaars stukken op een schrijversforum op internet, zowel de onderwerpen als de stijl sprak ons aan. Hier raakten we in gesprek, ook over de wens die we beiden hadden om een boek te schrijven. We besloten te kijken of we elkaar konden stimuleren nu echt voor dat boek te gaan. Toen Arjan vervolgens het verhaal over zijn leven vertelde zijn we eerst in de voorstelling beland, inmiddels hebben we, naar aanleiding van de voorstelling ook samen een boek geschreven. Ik was geraakt door zijn verhaal, zeker ook door de openheid waarmee hij er over kon vertellen. Ik vond het geweldig dat Arjan mij uitnodigde werkelijk alles te vragen en hij steeds weer opnieuw zijn best deed daar zo eerlijk mogelijk antwoord op te geven. Als je op die manier iemand echt mag leren kennen valt ieder oordeel weg en kan je niet anders dan van hem gaan houden.
Inge: Heb je zelf te maken gehad met verslaving? Of in je omgeving?
Maretty: Ja, zowel vanuit mijn werk, ik heb ruim twintig jaar als psychiatrisch verpleegkundige gewerkt, als in mijn privé. Eigenlijk denk ik dat iedereen op één of andere manier wel met verslaving te maken krijgt in zijn leven.
Inge: Wat mogen bezoekers verwachten van jullie voorstelling in Het Punt?
Maretty: Een open en eerlijk levensverhaal, gevat in puur samenspel, prachtige teksten en aangrijpende beelden. Luchtig en adembenemend, licht en donker wisselen elkaar af.
Inge: Geef in één zin aan waarom je Kop of Munt niet mag missen.
Maretty: Een leven wat aan de rand van de afgrond raakt, in deze voorstelling mag je er ongegeneerd naar kijken en luisteren, je mening vormen terwijl niets onbesproken blijft. Wat overblijft is de liefde.