Punt voor Punt met… stand-up comedian Jasper Nieuwenhuis

Geplaatst op

Wat valt er tegenwoordig nog te lachen? In een tijd waarin de wereld op z’n kop staat? Gelukkig neemt een vijftal cabaretiers het leven op vrijdag 2 oktober iets minder serieus. Tijdens de Stand-Up Comedy-avond laten we de boel de boel en wordt het lachen gieren, brullen in Het Punt. Het gezelschap bestaat uit niemand minder dan comedytalenten Odette van der Molen, Jasper Nieuwenhuis, Henk van Huisstede en Eric Goossens. Met als extra bonus de bekende Twentse grappenmaker Thijs Kemperink, om het feest compleet te maken!

Inge sprak met Jasper Nieuwenhuis, die met zijn eigen bedrijf comedy-avonden organiseert door heel Nederland, en vroeg hem van alles over zichzelf, de avond en zijn band met Twenterand.

Inge: Hoi Jasper, we hebben tot nu toe alleen contact gehad via e-mail maar erg leuk dat ik je nu wat vragen mag stellen voor mijn reeks ‘Punt voor Punt met…’ 😊. Hoe gaat het met je?
Jasper Nieuwenhuis: Goed! Gelukkig nog gezond. Het is behelpen in deze tijd met zowel comedy als mijn reguliere baan als docent maar ik ben heel blij dat we weer wat kunnen doen!

Inge: In het dagelijks leven ben je bent docent Engels maar je hebt ook je eigen comedy-bedrijf Jasper Nieuwenhuis Comedy, treed daarbij zelf ook op als comedian maar je acteert en presenteert ook nog eens. Een heleboel dus! Goed te combineren met elkaar? 😉
Jasper Nieuwenhuis: Haha, ja, dat klinkt best veel hè? In de praktijk werk ik 3 dagen als docent op het VMBO en daarnaast ben ik op het moment voornamelijk bezig met comedy. Als er een leuke klus komt m.b.t. presenteren of acteren dan ben ik daar ook voor in maar comedy eist de meeste aandacht op. Op deze manier is het goed te combineren. Voorheen werkte ik fulltime als docent maar de laatste twee jaar ben ik elk jaar een dag minder gaan werken. Het zou mooi zijn als ik dit op deze manier kan blijven doen!

Inge: Op vrijdag 2 oktober sta je in ons theater samen met comedians Odette van der Molen, Henk van Huisstede, Eric Goossens én Thijs Kemperink. Hoe stel je zo’n comedy-avond samen en hoe zoek je er comedians bij? En hoe ben je bij Thijs Kemperink terecht gekomen?
Jasper Nieuwenhuis: Goede vraag! Allereerst kijken we met de locatie wat voor type avond het wordt, dit heeft te maken met de wensen van een locatie. Vervolgens zoek ik op basis daarvan comedians uit waarvan ik denk dat ze het op de plek waar we gaan spelen goed gaan doen. Daarnaast kijk ik naar de samenstelling van de line-up; zit er afwisseling in type comedian, welke samenstelling is leuk voor de diversiteit, dat soort vragen. Als laatste wil ik ook altijd graag comedians waarvan ik weet dat het een gezellige avond gaat worden voor iedereen, dus publiek en comedians. Dat zorgt namelijk voor een goede sfeer en een grotere kans op een geslaagde avond. Gelukkig ken ik veel comedians en kan ik met mijn netwerk veel avonden vullen. Voor deze avond hebben we bijvoorbeeld comedians uit Amsterdam (Odette), Geertruidenberg (Brabant, Eric), een jong talent van 60 uit Zwolle (Henk) en natuurlijk Twentenaar Thijs Kemperink. Ikzelf woon in Hattemerbroek maar ben geboren en getogen in Hardenberg, dichtbij dus. Met andere woorden comedians uit alle windstreken; ik ben er zeer blij mee. Over hoe we bij Thijs uit gekomen zijn kunnen we kort zijn want als je Thijs kunt krijgen op een comedy avond, helemaal in het oosten des lands, dan zeg je geen nee, die wil je er altijd bij hebben. Een comedian uit Utrecht noemde Thijs ooit eens ‘de koning van het oosten’. Dat zegt genoeg 😉

Inge: Hebben jullie voor elke stand-up comedy avond een bepaald thema of vult iedereen het gewoon zelf lekker in?
Jasper Nieuwenhuis: Dat vult iedereen lekker zelf in. Een man van 50 snijdt hele andere thema’s aan dan een vrouw van 25 om maar wat te noemen. Die diversiteit maakt het juist zo leuk 😊.

Inge: Ben je in het dagelijks leven ook een echte lolbroek? 😉
Jasper Nieuwenhuis: Mijn vriendin zegt ja! Haha. Als je de mensen vraagt in mijn nabije omgeving zeggen ze waarschijnlijk vrijwel allemaal ‘ja’. Vroeger stond ik bij bruiloften en partijen altijd vooraan om de grappen te maken en ook voor de klas en mijn werk in het algemeen mag ik graag af en toe in lolletje maken. Zo heb ik ooit een klas naar een vriend/collega gestuurd met de opdracht zijn les te verstoren. Gingen ze luid zingend polonaise doen door zijn lokaal. Ook heb ik eens een leerling op de kop in een container gezet. En zo heb ik nog wel meer verhalen als ik er zo over nadenk! Mag allemaal eigenlijk niet maar is wel erg leuk.😉 Daarnaast doe ik samen met een andere collega de presentatie van bijvoorbeeld de diplomering. Daar maken we dan ook een soort cabaret van. Dus ja, humor is wel onderdeel van mijn leven. Maar ik kan ook enorm mopperen hoor! 😊

Inge: Als artiest moet de corona-tijd, net als voor onze organisatie, vreselijk zijn geweest gezien alle geannuleerde voorstellingen. Hoe ben je die maanden van ‘lockdown’ doorgekomen? En hoe heb je deze periode ervaren?
Jasper Nieuwenhuis: Ja, het was niet leuk, het liep voor mij persoonlijk net goed met boekingen en organisatie. Gelukkig ben ik er niet financieel van afhankelijk. Anderen zijn dat wel, voor hen is het moeilijker. Het is mooi dat nu in elk geval de kleinere bijeenkomsten weer doorgang vinden. Niks is mooier dan regelmatig optreden.

Inge: Ben je wel eens eerder in de gemeente Twenterand (Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham, Geerdijk, Westerhaar-Vriezenveensewijk) geweest? Zo ja, wat was de reden van je bezoek?
Jasper Nieuwenhuis: Haha, zoals ik al zei ik kom zelf uit Hardenberg. Ik ben daar opgegroeid en heb daar tot mijn 23e gewoond. Mijn moeder komt oorspronkelijk uit Den Ham en mijn vader uit Bergentheim en ik heb nog familie in Nijverdal, Daarleveen en ook in Vroomshoop. Mijn neef is mede-aanstichter van deze comedyavond, die heeft eigenlijk het eerste contact gelegd. Dus ja, ik ben er regelmatig geweest, meestal voor familiebezoek. Oh, en natuurlijk drie keer bij jullie om te overleggen over deze avond! En een keer bij een optreden, van Henri Goossen The Whisky Teacher, erg leuk!

Wie hoop je te zien in het publiek? En wat wil je het publiek meegeven?
Jasper Nieuwenhuis: Nou, in deze streek ontkom ik er niet aan dat er bekenden in de zaal zitten, en dat is ook leuk, maar ik hoop nog veel meer mensen die ik nog niet ken en die zin hebben in een leuke avond comedy! Wat ik ze wil meegeven is eigenlijk simpel; een leuke avond waar ze gelachen hebben en achteraf van zeggen dat het een hele leuke avond was. Én dat ze zeggen dat ze een volgende keer terugkomen. 😉

Inge: Geef in één zin aan waarom je deze Stand-Up Comedy avond niet mag missen.
Jasper Nieuwenhuis: Met Odette van der Molen, Eric Goossens, Henk van Huisstede en Thijs Kemperink hebben we zo’n leuke line-up! Kom nou maar gewoon, het wordt gegarandeerd lachen 😉. Dat zijn twee zinnen maar het is wel duidelijk 😉.

 

 

Over Inge
Hoi! Ik ben Inge, 33 jaar, getrouwd en al ruim 15 jaar samen met Hasan, moeder van een meisjestweeling van 5 en werkzaam bij Het Punt als marketeer en grafisch vormgever. Ik mag onder andere artiesten interviewen die in ons theater zullen optreden, die ik uitwerk in de serie Punt voor Punt met… Ik probeer me altijd in te lezen in de artiest of groep, zodat het een echt persoonlijk interview wordt. En natuurlijk hoop ik dat de lezer, jij, het leuk vindt om te lezen. Ik krijg er in ieder geval een boel energie van en vind het superleuk om te doen!