Punt voor Punt met… Groninger troebadoer Jan Henk de Groot

Geplaatst op

VROOMSHOOP – Radiomaker en tv-presentator Frits Spits roemt zijn album als ‘Ongelofelijk goed!’, hij ontving dit jaar voor de derde keer de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs en hij wordt in alle recensies die er ook maar over hem geschreven worden geroemd om zijn prachtige streektaalnummers en daarbij behorende verhalen. En op zaterdag 26 september staat hij weer op het podium van Het Punt. Groninger troebadoer Jan Henk de Groot!

Inge sprak met Jan Henk over zijn gezondheid, de coronatijd en natuurlijk over zijn voorstelling. Lees je mee?

Inge: Hoi Jan Henk! Wat leuk dat ik je een aantal vragen mag stellen voor mijn reeks ‘Punt voor Punt met…’ 😊. Hoe gaat het met je?
Jan Henk de Groot: Het gaat heul best. Gezond en wel en ik kan weer optreden!

Inge: Voor de tweede keer je terug naar Het Punt. In 2018 stond je namelijk ook op ons podium, met je voorstelling ‘Tachtig Tammo’. Bezoekers toen waren heel erg enthousiast, heb jij je bezoek aan onze gemeente ook zo ervaren? 😊
Jan Henk de Groot: Jazeker, het was een warm bad in Vroomshoop. Ik heb er inmiddels een aantal fans wonen die me zelfs elders komen opzoeken bij concerten. Ik vind het toch iedere keer weer bijzonder dat mensen buiten Groningen mijn liedjes en concerten zo waarderen. Ik ben daar erg dankbaar voor.

Inge: Je bent eind 2018 erg ziek geweest, hoe gaat het nu met je gezondheid?
Jan Henk de Groot: Het gaat goed. De tumor in mijn long bleek gelukkig goedaardig en wordt nu in de gaten gehouden. Het hoesten is niet teruggekomen en had waarschijnlijk ook niks te maken met de tumor. Het was wel een flinke schrik en daarom leef ik nu veel bewuster. Ik eet gezond en ben 20 kilo afgevallen… inmiddels zijn er wel wat Coronakilo’s bijgekomen :-).

Inge: Je derde album heet ‘De Wolf is Trug’. Geef je hier een knipoog naar de terugkeer van de wolf in Nederland of heeft deze titel een andere betekenis voor je?
Jan Henk de Groot: De krantenkoppen vond ik mooi: De wolf is terug! Ik werd er enthousiast van. Goed nieuws in bange tijden of juist slecht nieuws? Mensen zijn bang voor het onbekende of voor hun schaapjes. Ik dacht vaak: volgens mij zijn er wel andere zaken waar we ons druk over zouden moeten maken. In mijn geval gezondheid… en ja als je ziet wat er in de wereld aan de hand is hoef ik dat denk ik niet uit te leggen. De titel riep genoeg op bij mij om er eens een avondje over te zingen en vertellen.

Inge: In de introtekst van je voorstelling probeer je vragen te beantwoorden als ‘Waar zijn de sprookjes gebleven? Wat heb je echt nodig in het leven om gelukkig te zijn? Liefde, succes, geld, gitaren,… Likes of juist ongeluk? En waar hoor je eigenlijk thuis?’ Heb je op elk van deze vragen zelf al een antwoord gevonden?
Jan Henk de Groot: Haha.. hm moet ik dat verklappen ? 🙂 Ik weet inmiddels waar ik thuis hoor, namelijk thuis. Ik was veel weg, optreden, werken. Ik vergat wel eens dat mijn gezin het belangrijkste is dat ik heb. In Coronatijd kwam ik daar helemaal achter.

Inge: Wat kunnen bezoekers verwachten van je voorstelling? Is het muziek, is het theater, is het treurig, grappig, of is het alles?
Jan Henk de Groot: Het wordt gezellig, mooie liedjes over herkenbare dingen denk ik. Ik kreeg goede reacties tot nu toe dus dat belooft veel goeds 🙂 

Inge: Je wordt wel eens omschreven als de Groningse Daniël Lohues, hoe vind je dat? En nog belangrijker, klopt het? 😉
Jan Henk de Groot: Daniel en ik lijken een beetje op elkaar maar ik denk dat we ook verschillen. We zingen over dingen die dichtbij ons staan. Ik heb kinderen en Daniel niet, dus dat is wel een verschil denk ik. Ik vind het wel een mooi compliment als mensen me met hem vergelijken. Hij heeft veel fans dus als deze vergelijking mensen naar het Punt haalt vind ik het best 🙂

Inge: Als artiest moet de corona-tijd, net als voor onze organisatie, vreselijk zijn geweest gezien alle geannuleerde voorstellingen. Hoe ben je die maanden van ‘lockdown’ doorgekomen? En hoe heb je deze periode ervaren?
Jan Henk de Groot: Het was eerst heel eng, bang om ziek te worden natuurlijk of iemand die dichtbij je staat. Later vond ik het wel best eigenlijk. Ik speelde zoveel dat ik eindelijk eens tot rust kon komen. Ik was nooit thuis en nu de hele tijd. Ik vond het zelfs eng om weer te spelen. Mijn stem moest ik opnieuw trainen omdat ik nooit meer zong. De eerste optredens waren heel fijn en ik kwam erachter dat ik meer muzikant ben dan theatermaker. Dit was heel bevrijdend omdat ik nu meer mezelf kan zijn op het podium. Ik speel geen show maar ik geef een concert. Mensen krijgen mij meer te zien, dus Vroomshoop heeft mazzel dat ik nu kom spelen ipv een half jaar geleden!

Inge: Ben je wel eens eerder in de gemeente Twenterand (Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham, Geerdijk, Westerhaar-Vriezenveensewijk) geweest? Zo ja, wat was de reden van je bezoek?
Jan Henk de Groot: Niet eerder geweest, behalve toen ik in het Punt speelde. Ik zag wel trouwens dat iemand een mooie metal LP in de aanbieding had op marktplaats, dus misschien dat ik iets eerder kom 26 september :-).

Wie hoop je te zien in het publiek? En wat wil je het publiek meegeven?
Jan Henk de Groot: Ik hoop dat de mensen er zijn die er de vorige keer waren en bij de seizoenspresentatie. Verder hoop ik dat zij zo enthousiast waren dat ook vrienden en buren meekomen. Ik ben er niet om mensen te bekeren maar ik hoop dat mijn liedjes waarderen of misschien tot nadenken zetten. Ik ben lange tijd vooral bezig geweest met mijn carrière en vergat wel eens wat echt belangrijk was. Met vrienden afspreken, tijd nemen voor een goed gesprek en je telefoon aan de kant gooien. Ik zeg wel eens tegen mensen in het publiek dat ik jaloers op ze ben omdat ze daar gezellig met elkaar zitten te genieten… dat wil ik ook meer.

Inge: Geef in één zin aan waarom je De Wolf is Trug niet mag missen.
Jan Henk de Groot: Ik zing in het Gronings maar dat is overal eigenlijk heel goed te verstaan dus dat is geen reden om thuis te blijven. Als Frits Spits zegt: ” dit album moet overal in Nederland worden gehoord en ik geef het 5 sterren” dan moet je daar conclusies uit trekken :-). 

Inge: We zijn ontzettend blij dat we je weer in ons theater mogen ontvangen! Eén van mijn favorieten van je album is Welterusten, ik krijg echt kippenvel van de tekst, je prachtige stem en de mooie melodieën. Je schreef ‘m voor je kameraad Bonney, kun je er iets meer over vertellen? Heel graag tot ziens op de 26e september!
Jan Henk de Groot: Bonney woont alleen in het kleinste dorpje van Nederland. Hij zei me ooit dat hij het alleen wonen niet erg vindt, zelfs fijn maar dat hij het wel mist dat er ’s avonds iemand welterusten tegen hem zegt.. Ik vond dat een prachtig idee voor een lied. In Coronatijd waren er veel mensen alleen en ik hoorde dan ook meerdere keren dat dit liedje steun gaf. Dat is het mooie van muziek, dat een persoonlijk liedje voor veel mensen een persoonlijk liedje kan worden.

 

Over Inge
Hoi! Ik ben Inge, 33 jaar, getrouwd en al ruim 15 jaar samen met Hasan, moeder van een meisjestweeling van 5 en werkzaam bij Het Punt als marketeer en grafisch vormgever. Ik mag onder andere artiesten interviewen die in ons theater zullen optreden, die ik uitwerk in de serie Punt voor Punt met… Ik probeer me altijd in te lezen in de artiest of groep, zodat het een echt persoonlijk interview wordt. En natuurlijk hoop ik dat de lezer, jij, het leuk vindt om te lezen. Ik krijg er in ieder geval een boel energie van en vind het superleuk om te doen!