Het 4 mei comité Vroomshoop zet in op verbondenheid met elkaar

Geplaatst op

De bevrijdingsvlaggen zullen vanaf zondag 5 april, de Bevrijdingsdag van Vroomshoop, tot 4 mei 2020 massaal te zien zijn in het kanaaldorp. Zo wordt aandacht gegeven aan de zo bewogen Bevrijdingsdag van 75 jaar geleden zonder voorlopig elkaar fysiek te ontmoeten. Daarmee wordt de verbondenheid met elkaar getoond. De bevrijdingsvlaggen symboliseren vrijheid, vrede, verbroedering en hoop, ook in deze zware tijden van de coronavirus-crisis.

Zodra de overheidsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus tot het verleden behoren, wordt gestart met de Memoryroute Vroomshoop 1940-1945 langs 30 memorabele locaties. Die plekken herinneren aan vaak ingrijpende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. De vele bevrijdingsvlaggen markeren dan de route.

De vlaggen gaan intussen als warme broodjes over de toonbank en het lijkt erop dat vele Vroomshopers de herwonnen vrijheid van destijds op deze wijze willen laten zien.

Bevrijdingsvlaggen bestellen

Nog steeds kunnen de bevrijdingsvlaggen besteld worden bij Hans Nieboer, 0546-643384 of nieboerhans@gmail.com; bij Jeanine de Jong, 0546-645740 of jenjmdejong@gmail.com of bij Suzanne Ekkel, 06-23533382 of suzanne.ekkel77@gmail.com. Vanwege het coronavirus wordt iedereen verzocht om tien euro voor een vlag van 100 x 70 centimeter of dertig euro voor een grote vlag van 225 x 150 centimeter over te willen maken op het bankrekeningnummer van het 4 mei comité.: NL20RABO 03 66 65 00 92. Daarna zal de bevrijdingsvlag thuis worden bezorgd door leden van het lokale 4 mei comité.

Het 4 mei comité besteedt op zondag 5 april ook nog op een andere wijze aandacht aan de bevrijding van Vroomshoop. Dan worden de gehele dag op Delta FM en op Facebookfilms en documentaires getroond over 5 april 1945. Zo komt de indrukwekkende theaterproductie uit 2015 in het Punt in beeld en gaan een aantal oud-gegijzelden in een documentaire uit 2018 op indringende wijze in op die dramatische Bevrijdingsdag.

Op 7 april komt er een unieke Vroomshoopse Bevrijdingskrant uit, opgemaakt en geschreven in de stijl van april 1945. In die Bevrijdingskrant, die meegenomen wordt in de Week van Twenterand, wordt de spanning van 5 april 1945 in artikelen, ooggetuigenverslagen en foto’s merkbaar en voelbaar.