Top Tukkers cabaret met Nathalie Baartman

Geplaatst op

“Ik ga een nieuwe burgemeester uitkiezen! Met mijn ogen dicht.”

VROOMSHOOP – In augustus 2019 kon Twenterand tijdens de presentatieavond die Het Punt samen met het Vriezenveens Theater Turf organiseerde al even kort kennismaken met dé cabaretière uit Twente, Nathalie Baartman. Maar op zaterdag 14 maart aanstaande staat ze een héle avond op het podium in het theater van Het Punt. Met haar voorstelling ‘Breek’ brengt ze een subtiel-hilarische voorstelling, maar ook stof tot nadenken. Met het ongemak van stilte en op het randje van de gekte.

Wereldvreemd
In 2004 won ze de persoonlijkheidsprijs tijdens de Cameretten (hét podium voor cabaret), waar ze als ‘wereldvreemd’ werd omschreven. Maar is ze dat ook? “Mensen denken van mij dat ik elke avond om elf uur mijn moestuin inloop om al mijn courgettes persoonlijk welterusten te wensen”, aldus Nathalie Baartman. Ze probeert mensen vooral te laten snappen dat de wereld raarder is dan zijzelf. “Ik kan het nog steeds niet begrijpen dat in de trein bijna iedereen naar z’n telefoon kijkt. Totaal absurd. Zelf doe ik het ook, hoor. Het is een verslaving. Eigenlijk behoorlijk ernstig. Ik kan drie moestuinen beginnen als ik stop met Google”.

Tante Truus uit Den Ham
De cabaretière vertelt enthousiast over haar kennismaking met Twenterand. “Mijn tante Truus woonde vroeger in Den Ham. Daar heb ik ooit gelogeerd. Mijn oom had duiven. Mijn neef had een motor. Mijn konijnenhok komt uit Vriezenveen. En een vriendinnetje van mijn dochter woont in Den Ham. Lekker buitenaf. We hebben er vorig zomer meloen gegeten,” aldus Baartman. Dat het Twenterandse publiek tijdens de presentatieavond blij werd van haar preview is ook omgekeerd. “Ik heb erg genoten op jullie podium. Het klikte tussen Twenterand en mij.”

Droge onderbroek
“Mijn voorstelling is met name grappig. Al kent het ook stille, zachte momenten. Er zit muziek in en een boel gekte. Ik ben op het podium een vrouw die met een bepaalde naïviteit de wereld aanschouwt. In een pak van stof vol konijnen. En ik ga een nieuwe burgemeester uitzieken! Met mijn ogen dicht. En dat moet ‘m dan maar worden”, aldus de cabaretière. “Neem vooral je buurvrouw mee en een droge onderbroek”, besluit Nathalie Baartman.

De pers over Breek:

Theaterkrant (de keuze van de criticus): ‘prachtige, gevoelige solo van een ontheemde vrouw…daar kan het publiek fijn van meegenieten.’

NRC: ‘Baartman is een expressieve speler die je door de intensiteit van haar spel voortdurend meeneemt in haar belevingswereld. Baartmans verhalen fascineren en bevatten poëtische en vervreemdende zinnetjes.’

De Telegraaf 3,5*: ‘Ze beschikt over een buitengewoon origineel en grappig observatievermogen en vertelt hilarische verhalen over haar leven dat altijd heeft aangevoeld als een jas die niet past.’

Nathalie Baartman | Breek
Datum: 14 maart 2020
Aanvang: 20:00 uur
Kaarten: € 17,50

Klik op de afbeelding hieronder om het interview met Nathalie Baartman te lezen!