Punt voor Punt met… Angela Groothuizen

Geplaatst op

“Na 25 jaar is dit voorlopig mijn laatste voorstelling. Mis het niet!”

VROOMSHOOP – Ze presenteert, zingt, danst, acteert én ze creëert een podium voor zaken die haar aan het hart gaan. Angela Groothuizen is van alle markten thuis, en naast het RTL-programma ‘Five Days Inside’ nu ook te vinden in het theater met haar voorstelling ‘Lueke binge’. Samen met haar muzikale kompaan Nico Brandsen viert ze hun 25-jarige bestaan, waarmee ze op zaterdag 29 februari in Het Punt te Twenterand zal staan. Een regio waar ze al sinds haar zeventiende komt, toentertijd meermaals met haar band ‘Howlin’ Hurricane’.

Inge stelde Angela Groothuizen een aantal vragen om meer te weten te komen over haar als persoon, haar (nieuwe) muziek én natuurlijk de voorstelling Lueke Binge.

Als mijn collega Karin aan jou denkt, denkt ze aan: Ik skrééuw! Een lied in oud-Alkmaars van een vrouw in een ongelukkige relatie. Een rauw gevoel van wanhoop worstelt zich naar buiten in een schreeuw om niet los te laten. Schreef je deze tekst zelf? Kun je hier wat over vertellen?
Angela: Het schrijven van liedjes en verhalen vertellen is iets wat ik graag doe. Tv-programma’s maken zorgt ervoor dat ik een goed beeld heb wat er speelt in ons land en dat kan ik weer meenemen in mijn voorstellingen.

Je bent een sterke vrouw die in het mediacircus zichzelf blijft. Toch wel een rolmodel. Wat is je advies voor andere vrouwen, in deze tijd van vrouwenquota?
Angela: Als je iets doet wat jou ook gelukkig maakt ben je daar meestal wel goed in. de kunst is om je als vrouw niet kleiner te laten maken door wie dan ook. Doorzetten en alleen maar dingen doen waar je achter staat.

25 jaar samenwerk en samenspel met Nico Brandsen. Wat zijn daarin voor jou de hoogtepunten?
Angela: We hebben nu, vinden we zelf, ons beste album gemaakt. Ook de voorstelling Lueke binge loopt als een trein dus dit is wel een hoogtepuntje. Maar we hebben in elke voorstellingenreeks wel hele bijzondere avonden meegemaakt. Dan rijden we in stilte en stikgelukkig naast elkaar in de auto naar huis.

Op de strippenkaart die je van je dochters kreeg (16 jaar geleden) staan een aantal ‘strippen’. Welke heb je in die 16 jaar bij ze ingeleverd? 😉
Angela: Samen leuke dingen doen, regelmatig. Hele gewone dingen zoals eten of even een kop koffie drinken. Tijd doorbrengen met je geliefden. Er wordt ook nog steeds voorgelezen aan elkaar/ gemasseerd/naar een museum gegaan. Eigenlijk alles wel (behalve afwassen, want we hebben een afwasmachine).

Vanuit je werk en vakanties heb je heel veel van de wereld gezien, maar wat zorgt ervoor dat (zoals je zingt in Lueke binge) ‘De Lage Landen’ het beste bij jouw ik liggen?
Angela: Ondanks al het gemopper en dat er toch een grote groep door de marktwerking achter het net vissen is ons land nog steeds een paradijs. Overzichtelijk, schoon, alles keurig geregeld. ondanks de polarisatie die je voelt als je het nieuws volgt vind ik dat er nog altijd meer overeenkomsten dan verschillen zijn.

Inge: Ben je wel eens eerder in de gemeente Twenterand (Vroomshoop, Vriezenveen, Den Ham, Geerdijk, Westerhaar-Vriezenveensewijk) geweest? Zo ja, wat was de reden van je bezoek?
Angela: Jazeker! Vanaf mijn 17de speelde ik daar regelmatig met mijn band Howling Hurricane. Ik kom hier al 43 jaar.

Inge: Wat kunnen bezoekers verwachten van je voorstelling? Is het cabaret, is het muziek, is het treurig, grappig? Of is het alles?
Angela: Hele mooie muziek met prachtige Nederlandstalige teksten en die mooi verweven zijn in het verhaal dat ik vertel. Er wordt zeker gelachen maar ook heel aandachtig geluisterd.

Inge: Geef in één zin aan waarom je Lueke binge niet mag missen.
Angela: Dit is na 25 jaar voorlopig mijn laatste voorstelling!