Punt voor Punt met… Joris Linssen!

Geplaatst op

“Telkens probeer ik mensen te raken en op mijn beurt zelf geraakt te worden”

VROOMSHOOP – Laat je verrassen door het enthousiasme van zanger/tv-presentator Joris Linssen en zijn muzikale vrienden. Al meer dan tien jaar zetten ze elke theaterzaal op de kop. Raken en geraakt worden, daar draait alles om. En dat doen deze topmuzikanten vol overgave met hun opzwepende liedjes, prachtige ballades, ontroerende levensverhalen, gevoelige teksten en loepzuivere samenzang. Vrijdag 17 januari aanstaande komt Linssen met zijn band Caramba naar Het Punt met hun theaterconcert vol interactie, energie en ontroering. Recht in het hart: RAAK!

Inge mocht Joris ondanks zijn overvolle agenda een aantal vragen stellen. Hieronder lees je meer over Joris én de voorstelling RAAK! met zijn muzikale vrienden van Caramba!

‘Raken en geraakt worden staat centraal in mijn leven en werk’, zegt tv-presentator en zanger Joris Linssen. De titel van zijn nieuwe theaterconcert luidt niet voor niets: ‘Raak!’. Het is de zesde avondvullende theatervoorstelling van zijn Nederlandstalige band met Mexicaanse peper, Joris Linssen & Caramba. Sinds 2008 speelt de band elk jaar meer dan 80 concerten door heel Nederland.

Wat is de overeenkomst tussen Joris de zanger en Joris de tv-interviewer?
Joris: Of het nu om mijn televisie-interviews op Schiphol gaat of over de concerten met mijn band, telkens probeer ik mensen te raken en op mijn beurt zelf geraakt te worden. In feite is dat waar we allemaal naar op zoek zijn, toch: geraakt worden, voelen dat je leeft, echt in contact komen met anderen? Mijn twee wereldbanen, tv-presentator en zanger, komen steeds meer in elkaars verlengde te liggen. Het gaat bij allebei om emoties, om gevoel. De gesprekken die ik voer voor tv geven mij inspiratie voor nieuwe liedteksten. En in een theater is het heerlijk om echt contact te maken met de mensen in de zaal.

Is Caramba je begeleidingsband?
Joris: Het aandeel van de band is veel groter! We zijn al sinds 1999 bij elkaar. En het spelplezier spat van het podium. We vormen met zijn vijven een hechte familie. Samen maken we een heleboel mee. Leuke avonturen, maar ook heftige gebeurtenissen. In deze nieuwe show stellen wij ons open. We vertellen over cruciale gebeurtenissen in ons leven en zingen daar ook over. Ik heb gemerkt dat dat heel uitnodigend werkt. Sommige mensen uit het publiek delen spontaan hun zielenroerselen. En dan kunnen wij ze daarna opbeuren met een lied of als ze iets leuks vertellen er daarna een feestje van maken.

Wat maakt jullie theaterconcerten bijzonder?
Joris: De mix van levensverhalen, spelplezier en mooie liedjes. Wat wij steeds verder uitbouwen is de samenzang. Dat klinkt zó mooi, als je onze stemmen hoort mengen. Onze accordeonist Marcel van der Schot speelt nu ook af en toe piano, dat klinkt heel verfrissend. Onze percussionist Djem van Dijk zingt de sterren van de hemel. Het werkt heel goed, zo’n prachtige vrouwenstem tussen die van de mannen van de band. Contrabassist Erik van Loo speelt aanstekelijk, hij lijkt te dansen met zijn grote bas. Er zijn mensen die alleen al voor hem naar het theater komen. Gitarist Kees van den Hoogen is stiekem net zo gevoelig als hij stoer lijkt en is de smeerolie van onze machine. Ieder heeft zijn eigen rol en samen zijn we meer dan de som der delen, zoals ze dat zo mooi zeggen.

Inge: Caramba, ook wel ‘Drommels’, ‘Krachtterm’, ‘Spaans krachtwoord’, ‘Spaanse kreet’, ‘Spaanse Vloek’ of ‘Zeg je als je op zijn Spaans wilt vloeken’. Hadden jullie deze betekenis ook in gedachten toen jullie een bandnaam kozen? 😉 Of was de gedachte compleet anders? En indien laatstgenoemde, wat was deze dan?
Joris:  Toen ik deze band twintig jaar geleden oprichtte, was het idee Mexicaanse liedjes vanuit het Spaans in het Nederlands te vertalen. Daar paste een goede Mexicaanse naam bij. Dus deze Mexicaanse krachtterm, die je ook vaak ziet in stripboeken, leek mij de uitgelezen naam voor dit project. Toen we in 2012 door Mexico toerden met onze Nederlandstalige versies van hun mooist liedjes, konden zij er wel om lachen. Tegenwoordig schrijven we de meeste liedjes zelf, maar wel altijd met een Mexicaans pepertje: Mooi bloemrijke teksten en romantische melodieën.  

Inge: Als ik me een voorstelling moet maken van het publiek wat in jullie zaal zit, aan wat voor soort publiek moet ik dan aan denken? Wie is jullie doelgroep?
Joris: Mensen die mijn tv-programma’s waarderen omdat ze over echte mensen gaan en vol emotie zitten, zullen ook onze voorstellingen waarderen. En mensen die van akoestische muziek houden. Authenticiteit staat hoog in ons vaandel.

Inge: De meesten zullen jou kennen van ‘Hello Goodbye’, het geweldige ‘Schiphol’-programma én al jarenlang een grandioos succes. Verhalen staan in al je programma’s centraal. Gebruik je deze verhalen voor het maken van nieuwe muziek? Hoe pas je dit toe in je optredens met Caramba?
Joris: In onze show RAAK! vertellen we alle vijf over een gebeurtenis in ons leven die ons geraakt of gevormd heeft. Daar hoort dan altijd een liedje bij. Die liedjes heb ik vertaald en die zijn in een Caramba-jasje gestoken.

Inge: Dit jaar bestaat ‘Joris Linssen & Caramba’ 20 jaar, hoe houden jullie het zo lang met elkaar uit? Wat is jullie geheim? 😉
Joris: Wij zijn echt een vriendenband. Dat spat er ook vanaf op het podium. We hebben veel samen meegemaakt en gedeeld. We gaan ook veel avonturen samen aan en maken ook samen tv-programma’s. Dat schept een band.

Inge: RAAK! Is de titel van de voorstelling die jullie in Het Punt zullen spelen. RAAK! in welk opzicht? En hoe wil je je publiek raken?
Joris: Raken en geraakt worden, daar draait alles om in het leven. Door ons kwetsbaar en open op te stellen en ontroerende en aanstekelijke liedjes te brengen, raken wij ons publiek.

Inge: Wat kunnen bezoekers verwachten van jullie voorstelling?
Joris: Een aanstekelijke avond vol ontroering, verrassing en humor! 

Inge: Geef in één zin aan waarom je RAAK! niet mag missen.
Joris: Als je geraakt wilt worden door vijf warme persoonlijkheden, die de sterren uit de hemel spelen en zingen, mag je dit niet missen…