Punt voor Punt met… ENorm!

Geplaatst op

“Kerst vier je met muziek in Het Punt”

VROOMSHOOP – Het lijkt haast onwaarschijnlijk dat het alweer bijna zover is en hét muzikale kerstspektakel weer gaat losbarsten in Het Punt! Eric ten Bos, zanger van ENorm, kan het bijna niet geloven. Maar toch komt Kerst met Ballen op zaterdag 14 december aanstaande, ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door Colpro en Schoonmaakbedrijf Klaas Harms, écht weer naar Twenterand. De band speelt naast Het Punt te Vroomshoop ook in Enschede, Oldenzaal en op de Kerstmarkt in Oelde (Duitsland). Een select aantal locaties, stuk voor stuk speciaal voor de bandleden. Zo ook spelen in Twenterand.

Inge sprak met de zanger van ENorm, Eric ten Bos, in een nieuwe Punt voor Punt met… ENorm! 

Inge: Is het echt alweer een jaar geleden, Kerst met Ballen 2018? Jeetje wat vliegt de tijd! Ervaren jullie dit ook zo?
Eric: Jazeker, verdomt snel vliegt de tijd ‘when you`re having fun’! We zijn allemaal plezierig druk en hebben een vol bestaan. Daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat het reeds zover is en we binnenkort in het mooie Vroomshoop gaan rocken.

Inge: Zijn jullie echt het hele jaar bezig met het verzamelen en maken van muziek voor Kerst met Ballen? Of is dit pas kort voor de shows?
Eric: We zijn inderdaad het gehele jaar door bezig met het verzamelen van muziek die past in de show. De Kerstapp stroomt vol en vervolgens starten we na de zomervakantie ‘echt’ met de repetities. Dit betekent ook dat vanaf dat moment pas duidelijk wordt of iets haalbaar is. Kort voor de shows worden nog aanpassingen gemaakt.

Inge: Jullie editie 2019 is ‘Het grootste, gezelligste en muzikaalste kerstfeest van het jaar’, hoe gaan jullie dat realiseren?
Eric: De locatie, band, theatergroep, gastartiesten, het publiek en natuurlijk de repertoirkeuze bepalen dat Kerst met Ballen het grootste, gezelligste, muzikaalste feest van het jaar is.

Inge: Kerst met Ballen in Het Punt, welke herinneringen hebben jullie aan het spelen daar de afgelopen edities?
Eric: Het begint met de aankomst van de crew en band; we worden altijd supervriendelijk ontvangen en van begin tot eind geweldig in de watten gelegd. Een prachtige zaal gevuld met een uitzinnig publiek zijn de gedachten die bij me opkomen als ik denk aan Vroomshoop.

Inge: Waarom mag je Kerst met Ballen 2019 niet missen? En, waarom mogen de bezoekers die eerdere edities hebben gezien Kerst met Ballen 2019 niet missen? 😊
Eric: Voor bezoekers van ieder jaar die het concept kennen is het eenvoudig….laat je verrassen!! Voor de nieuwkomers: luister naar de bezoekers die het concept reeds kennen en kom ook want…. KERST MET BALLEN IS ECHT HET GROOTSTE, GEZELLIGSTE EN MUZIKAALSTE KERSTFEEST VAN HET JAAR!!

 

Inge sprak vorig jaar ook met Eric ten Bos (zanger ENorm). Dat interview lees je hieronder.

Inge: Het is inmiddels voor velen een traditie geworden om de kerstdagen in te luiden met Kerst met Ballen. Hoeveel jaar organiseren jullie dit muziekspektakel nu eigenlijk?
Eric: Als bandleden hebben we allemaal iets met Kerst vanwege onze christelijke achtergrond. Muziek, in welke vorm dan ook, werkt in de kerk. Naarmate dat daar minder werd, kon ik merken dat mijn gemis daarnaar steeds groter werd. Het Kerstgevoel nam af, het werd saaier. Zo’n 16 jaar geleden zijn we daarom gestart met een concert met een kerstig tintje. Eerst in de kroeg, maar toen de kroeg bomvol stond breidden we uit naar een kleine theaterzaal, en zo naar steeds grotere zalen. De eerste echte Kerst met Ballen-versie startte inmiddels alweer 13 jaar geleden. En 16 jaar later spelen we overal in Twente en zelfs in Duitsland.

Inge: Wat is het geheim van het succes van Kerst met Ballen?
Eric: We denken dat het een combinatie van factoren is. Ten eerste is het een gezellig feest waarmee het begin van de kerstvakantie wordt ingeluid. Vrienden en bekenden komen jaarlijks naar het concert en het is voor velen dan ook een soort reünie. De stropdas gaat af en het kerstpak gaat aan. Daarnaast spreekt de samenstelling van de show veel mensen aan: een mix van bekende kerstnummers, Top2000-stukken en eigen werk. Alles in een stevig rock-jasje. Het belangrijkste element is misschien wel dat we ieder jaar de show aanpassen met nieuw repertoire, verschillende gastmuzikanten en elke keer een andere sfeer op het podium en in de zaal. Als je niet innoveert heeft het publiek het wel een keer gezien en komen ze niet terug. Na Kerst met Ballen begint Kerst pas echt, zo ervaren wij het maar onze bezoekers ook. En niet alleen om ons als band, maar om het gevoel dat we steeds weer proberen over te dragen.

Inge: Dit jaar is Kerst met Ballen gelanceerd onder de titel ‘A merry rockin’ Christmas’. Proberen jullie ieder jaar een bepaald thema te verwerken in jullie show? En zo ja, hoe uit zich dat?
Eric: We vernieuwen ieder jaar onze show en doen dus niet aan herhaling. Dat maakt het leuk voor ons als muzikanten en ook voor het publiek. Dit jaar spelen we bijvoorbeeld in een huiskamer-setting en willen we de ‘unplugged’-atmosfeer creëren. Dan sta je heel dicht op het publiek. Daarnaast groeit het publiek ieder jaar: naast Vroomshoop spelen we ook een aantal concerten in Duitsland en Twente. Ieder jaar komen meer mensen af op Kerst Met Ballen.

Inge: Hebben jullie sinds jullie oprichting in 2003 altijd in dezelfde setting gespeeld? En hoe houden jullie het onderling gezellig? Ooit wel eens ‘gezeur’ onderling of is dat bij mannen toch anders dan bij vrouwen? 😉
Eric: ENorm bestaat inmiddels ruim 20 jaar. Doordat we niet te veel op elkaars lip proberen te zitten en we elkaar de waarheid durven vertellen denk ik dat we het al zo lang volhouden. We weten wat we aan elkaar hebben. We werken allemaal knetterhard, we zijn kritisch en oprecht, maar kunnen ook hard zijn naar elkaar. We zijn als band perfect op elkaar ingespeeld. Voor gastartiesten is dat misschien soms lastig, we vragen immers ook veel van hen. We willen dat Kerst met Ballen zo mooi mogelijk wordt neergezet, dat is ons belangrijkste doel.

Inge: Jullie spelen een select aantal Kerst met Ballen concerten in december, hoe kiezen jullie de locaties daarvoor?
Eric: Op een aantal locaties spelen we al jaren, zoals De Bond in Oldenzaal, de kerstmarkt in Oelde (D) en de binnenstad van Enschede. De locaties worden gekozen op basis van capaciteit, faciliteiten en sfeer, maar ook de geografische ligging is belangrijk. Aan de ene kant moet je een publiek kunnen opbouwen in een bepaalde regio. Aan de andere kant moet de ene locatie niet moeten concurreren met een andere locatie.

Inge: Dit jaar staan jullie voor de derde maal in Het Punt in Vroomshoop, wat maakt het hier zo speciaal dat jullie ieder jaar terugkomen?
Eric: Elke zaal heeft zijn eigen identiteit. In ’t Vroomshoopse bijvoorbeeld is er altijd een gezellig publiek. De diversiteit in leeftijd is heel bijzonder en ook kenmerkend als we er spelen. Ik zie mensen voor me van 70+, maar ook 20-plussers en alles wat er tussenin zit. Alle leeftijdsgroepen zijn te vinden in Het Punt. En dát is het echter Kerstgevoel! Voor iedereen is er muziek. Van oude klassiekers tot moderne nummers, ons eigen repertoire en natuurlijk een boel Kerstmuziek.

Inge: Hebben jullie zelf iets met Kerst? En hoe brengen jullie jaarlijks de Kerstdagen door?
Eric: Ik ben een enorme kerstfreak. Ik ben ook zo opgevoed. Met Kerst met de hele familie naar de kerk, en daarna staat thuis de rollade en ragout op tafel. Kerst is familie. Kerst is muziek. Ook bij mijn eigen gezin hebben we geprobeerd die Kerst-waarde zo mee te geven. Het is fijn als iedereen er met Kerst is. Een stukje traditie. Het ‘vaste’ riedeltje geldt dus ook bij mijn eigen gezin. Eerst naar de kerk en dan lekker naar huis om te eten, te zingen, te genieten van muziek en elkaar. Ik dicht die Kerstavond, in een soort jaaroverzicht <Inge denkt meteen aan een soort Oudejaarsconference>. Een moment van bezinning. Ik word daar zelf gelukkig van.

Inge: Jullie zijn dit jaar erg druk (geweest) met het componeren en schrijven van nieuwe muziek. Brengen jullie tijdens Kerst met Ballen daar ook wat van ten gehore?
Eric: Qua muziekverhoudingen proberen we als band een vast patroon aan te houden, waarbij de hoofdmoot natuurlijk kerstnummers zijn. Maar ook nummers die het kerstgevoel opwekken horen daarbij. Uiteraard stoppen we er ‘stiekem’ ook eigen werk in, maar dat is nooit meer dan 1/3 van de setlist. 

Inge: Wat mogen bezoekers verwachten van jullie concert in Het Punt?
Eric: Met Kerst met Ballen willen we, zoals eerder genoemd, het huiskamergevoel overbrengen. Een gevarieerde show, waarbij we de bezoekers toelaten in de huiskamer van ENorm. En natuurlijk blijft het een spectaculaire show met licht en geluid. Maar als we dat huiskamergevoel over kunnen brengen zitten we goed. Het visuele moet dat gevoel alleen maar versterken.

Inge: Geef in één zin aan waarom je Kerst met Ballen niet mag missen.
Eric: Kerst met Ballen is HET Kerstfeest van Twente! Als Kerst met Ballen is geweest dan begint Kerst pas echt.