Punt voor Punt… met Joes Boonen

Geplaatst op

“Kinderen leren dat iedereen, groot én klein, weleens bang is”

VROOMSHOOP – Een vrolijke, interactieve voorstelling voor kleuters gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Mathilde Stein en Mies van Hout. In een intieme sfeer speelt en zingt theaterduizendpoot Joes Boonen een dag uit het leven van Bang Mannetje. Bang Mannetje is voor alles bang. Bang om de straat op te gaan in zijn lievelingsbloemenbroek, bang om iets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker en bang voor spoken onder zijn bed. De toverboom kan hem veranderen in een dapper mannetje, maar dan moet hij wel eerst de draak, de spin en de heks in het wilde woeste woud trotseren! Gaat het hem lukken om de toverboom te vinden? Herkenbaar voor iedereen van klein tot groot, die weleens bang is… Inge vroeg in een nieuwe Punt voor Punt alles over de voorstelling en kwam te weten of Joes ook ergens bang voor is.

Inge: Bang Mannetje is voor alles bang en gaat op zoek naar de toverboom om hem te veranderen in een dapper mannetje. Lopen alle kinderen straks als dappere meisjes en jongens de theaterzaal uit?
Joes: Absoluut! Op het einde is het bange mannetje veranderd in een dapper mannetje en de kinderen hebben  ook de heks, de draak en de spin ontmoet en zijn de voorstelling niet uitgerend 🙂 dus die zijn zeker ook heel dapper! Maar de kinderen leren ook dat iedereen groot en klein (want de ouders worden er ook bij betrokken) weleens bang is. En dat dat heel normaal is.

Inge: Ben je zelf ook ergens bang voor? 😉
Joes: Hoe lang mag dit interview duren? 🙂 Ik ben voor heel veel dingen bang! Vandaar dat ik waarschijnlijk ook dit prentenboek heb uitgekozen om een voorstelling van te maken omdat het zo herkenbaar is. Maar als ik iets moet kiezen: Muizen en ratten. Brrrrr!

Inge: Wat kunnen de kleinste (en grotere) bezoekers verwachten van het verhaal van Bang Mannetje?
Joes: Ongeveer 40 minuten lang een interactieve muzikale voorstelling met heel veel grapjes voor jong en vooral ook oud. Er zit een spinnenrap in, we gaan de draak helpen met vuur maken en de heks gaat soep toveren. Alle “enge wezens” die het bange mannetje tegenkomt zijn zelf ook ergens bang voor. En door het bange mannetje overwinnen die hun angst weer. Zonder dat hij het zelf in de gaten heeft.

Inge: Hoe maak je van een prentenboek een heuse theatervoorstelling voor families? En hoe selecteer je het prentenboek waar je graag een voorstelling van wilt maken?
Joes: Ik moet in eerste instantie het verhaal van het prentenboek leuk vinden. En ik moet de mogelijkheid zien om er een voorstelling van te maken. Dus het liefst meerdere karakters. Ik speel die allemaal zelf, door soms een ander hoedje of een andere stem op te zetten. Humor vind ik heel belangrijk. Dus daar kijk ik ook naar. Of dat er al in zit of dat ik dat er zelf aan toe kan voegen. En als ik dan de rechten krijg van de uitgeverij kan ik aan de slag. Dan ga ik teksten verzinnen en kijken hoe ik een karakter kan aandikken. En liedjes maken. Interactie speelt ook een grote rol in mijn voorstellingen. Ik vind het niet leuk als de kinderen 3 kwartier niets mogen zeggen of roepen. Graag zelfs! Kinderen zitten helemaal in het verhaal en dat mogen ze ook uiten. Ik maak ook altijd grapjes met een dubbele laag, dat de ouders ook iets te lachen hebben. Want die betalen toch het kaartje! 😉 

Inge: Je speelt zoveel voorstellingen, heb je eigenlijk een favoriet om te spelen? En hoe maak je het een echte ‘Joes’ voorstelling? 😊
Joes: Ik vind al mijn voorstellingen (Dikkie Dik en de taart, Ik zou wel een kindje kusten en Bang mannetje) leuk. Ze zijn alle 3 heel anders. Dikkie Dik speel ik nu al 6 jaar maar die blijft gewoon fijn om te spelen. Ik zou wel een kindje lusten is heel humoristisch en een beetje spannend door de krokodillen en Bang Mannetje is heel herkenbaar door het thema. Interactie, muziek en  humor maken het denk ik kenmerkend voor mij.

Inge: Heb je al eerder opgetreden in Twenterand? Of ben je er eerder geweest?
Joes: Volgens mij ben ik nog nooit eerder in Twenterand geweest. Ik heb er zin in!

Inge: Omschrijf in één zin waarom families jouw voorstelling niet mogen missen.
Joes: Omdat ik een heel herkenbaar thema op een speelse humoristische wijze speel en omdat het gewoon een hele leuke voorstelling is! Dus tot 26 oktober allemaal!! 

Familievoorstelling | Bang Mannetje
Datum: 26 oktober 2019
Aanvang: 16:00 uur
Kaarten: 7,50