Bestel hier je tickets voor Jochem Nooyen!
Bestel hier je tickets!

Punt voor Punt… met Jochem Nooyen

Geplaatst op

“We zijn allemaal te beïnvloeden en te sturen in ons gedrag. Daar maak ik gebruik van”


VROOMSHOOP – In de illusieshow Privacy verwondert brein-jongleur en acteur Jochem Nooyen je met miraculeuze begoochelingen. Hij leest je gedachten en achterhaalt schijnbaar moeiteloos wat je dacht te kunnen verbergen. Kan hij zijn eigen geheimen bewaren? Is privacy een illusie? Sinterklaas kent je verlangens, Facebook weet wanneer je je relatie gaat verbreken en sommige supermarkten hebben eerder door dan jij dat je in verwachting bent. ‘Als je graag wilt dat iets geheim blijft, dan kun je maar beter helemaal geen gebruik maken van internet’, zei nota bene voormalig Google-CEO Eric Schmidt. Alles wat je online doet is te achterhalen, maar je gedachten zijn veilig. Toch? In zijn theatervoorstelling Privacy, op zaterdag 12 oktober in Het Punt, zoekt mind-illusionist Jochem (onder andere bekend van het komische KRO-programma Rundfunk) met humor en magie uit of dit klopt.

Inge (Het Punt) sprak met Jochem en kwam meer te weten over zijn show, de persoon Jochem en zijn carrière.

Inge: Goochelen, acteren, mind magic, theatermaken, steltlopen, ballonvouwen, vuurspuwen, iets met een spijkerbed. Is er ook nog iets wat je níet kunt? 😉
Jochem: Ja eigenlijk alles met cijfers. En volgens mijn vriendin kan ik slecht liegen.

Inge: In 2009 deed je mee aan De Nieuwe Uri Geller show op SBS6 en je haalde er de halve finale. Hoe ben je daar zo terecht gekomen? En hoe heb je je deelname aan dit programma ervaren?
Jochem: SBS heeft toen zo’n beetje heel illusie-Nederland benaderd en ook ik deed auditie. Ondanks dat ik liever geen tweede Uri wilde worden was het heel bijzonder om aan mee te doen. Elke week een nieuwe act maken die live op tv wordt uitgezonden voor een bizar groot publiek was heel erg spannend. Met illusie is het soms ook echt erop of eronder…En dat vergt stalen zenuwen. Zeker live op tv.

Inge: Voor de KRO mocht je de rol van Barteljaap Gustaaf Balneger vertolken in het komische Rundfunk. Gaat je het makkelijk af om te schakelen tussen al die verschillende rollen in je werkzaamheden? (PS. Had je zelf een aandeel in het bedenken van die naam? :P)
Jochem: Het schakelen lukt aardig ja, ik vind vooral de afwisseling erg leuk in mijn werkzaamheden. De Naam Barteljaap was door de heren van Rundfunk bedacht. Er zijn blijkbaar in Nederland nog 8 echte Barteljapen.

Inge: In je voorstelling verwonder je de bezoekers met miraculeuze begoochelingen. Hoe bereid je zo’n show voor aangezien je nooit hetzelfde publiek voor je hebt?
Jochem: De mensen zijn inderdaad elke avond anders. Maar het zijn allemaal mensen. Met andere woorden, iedereen reageert menselijk, we zijn allemaal te beïnvloeden en te sturen in ons gedrag. Daar maak ik gebruik van.

Inge: Hoe lang ben je bezig om zo’n show uit te denken en tot uitvoering te brengen?
Jochem: Met Privacy ben ik bijna twee jaar bezig nu. En nog verander ik telkens scènes en acts om de show nog beter te krijgen.

Inge: Je kunt gedachten lezen, zo lees ik in de intro-tekst van ‘Privacy’. Kun je dat ook op afstand? (#nieuwsgierig) 😉
Jochem: Ik ben natuurlijk vooral illusionist…niets is wat het lijkt. Misschien stuur ik gedrag van mensen en hun keuzes, waardoor het lijkt alsof ik gedachten kan lezen. Misschien kan ik het echt. Kom kijken en oordeel zelf zou ik zeggen.

Inge: Moet het publiek bang zijn dat je nu alles van ze gaat verklappen tijdens de voorstelling?
Jochem: De voorstelling is ‘voor iedereen die niks te verbergen heeft’. Maar als je iets niet wilt delen dan ga ik daar respectvol mee om. Niks moet en je Privacy is erg belangrijk natuurlijk.

Inge: Wie is jouw grote voorbeeld in jouw vakgebied? En waarom?
Jochem: Derren Brown, een Engelse showman pur sang. Met waanzinnig creatieve ideeën. Hij heeft in onze illusie wereld ook veel veranderingen teweeg gebracht, een echte creatieve denker. Zoek hem vooral op YouTube of Netflix even op.

Inge: Je speelt voor het eerst in theater Het Punt, welke verwachting heb je hiervan? En ben je al eens eerder in Twenterand geweest? Zo ja, waarvoor?
Jochem: In Twente is het altijd erg gezellig en gastvrij vind ik. Dus dat wordt het vast en zeker weer, jammer dat het voor mij (Breda) toch een redelijk eind rijden is. Maar de technicus rijdt terug…Dus…

Inge: Omschrijf in één zin waarom mensen jouw voorstelling niet mogen missen.
Jochem: Het is uniek, dit bestaat nog niet in Nederland. Theatraal, magisch, wonderlijk en heel persoonlijk…niet alleen voor mij 😉.

Jochem Nooyen | Privacy
Datum: 12 oktober 2019
Aanvang: 20:00 uur
Kaarten: 20,50