Bestel hier uw tickets!
Bestel hier uw tickets!

Vraag en antwoord met… De Shantykoren!

Geplaatst op

VROOMSHOOP – Zaterdag 13 april aanstaande waant een ieder zich in de tijd van de zeevaarders. Shantykoren De Schuytenvaerders en De Kloosterzangers geven dan met ruim honderd zangers een geweldig concert. Ga mee naar de tijd van de zeevaarders tijdens dit avondvullende programma, vol plezier op de ritmische liederen en onder begeleiding van hun muzikanten. Het Punt verzorgt de avond tot in de puntjes met korenwijn en haring in de pauze.

Inge sprak met Johannes van De Kloosterzangers en Koos van de Schuytenvaerders en vroeg hen, als leek op het shantygebied, alles om er meer over te weten te komen.

Inge: Wat maakt jullie koor een shantykoor?
Johannes (De Kloosterzangers): Ons koor zingt voornamelijk zeemansliederen.
Koos (De Schuytenvaerders): Het repertoire wat we zingen is gebaseerd op zeemansliedjes en Shanty’s, maar omdat zo’n omschrijving erg uitgebreid is hebben we gekozen voor de naam Shantykoor.

Inge: Uit hoeveel leden bestaat jullie koor?
Johannes (De Kloosterzangers): Het koor bestaat uit 70 leden waarvan 4 accordeonisten, Basgitaar, Drum en tuba, bij een optreden zijn meestal 50 leden inclusief muzikanten aanwezig.
Koos (De Schuytenvaerders): We hebben op dit moment 58 leden waarvan 7 muzikanten.

Inge: Kunt u in het kort uitleggen wat shantyliederen zo leuk maakt?
Johannes (De Kloosterzangers): Het zijn smartlappen van de zee die vroeger werkelijkheid was.
Koos (De Schuytenvaerders): Shanty’s en zeemansliedjes zijn vaak liedjes met heel veel gevoel en emoties; verlies van een zeeman, de terugkeer na lange zeereizen, maar ook liefde en ruzies. Al deze teksten zijn vaak al meer dan de moeite waard en als je dat dan met zo’n grote groep mannen oefent en bij optredens uit kunt dragen is dat, vooral als je de herkenning ziet bij de bewoners van verzorgingstehuizen, machtig mooi.

Hoe ervaren de koorleden het zingen van de shantyliederen?
Johannes (De Kloosterzangers): Doorgaans vindt iedereen het leuk maar voor de afwisseling zingen we ook andere liederen om het leuk te houden.
Koos (De Schuytenvaerders): Het zingen van ouderwetse zeemansliedjes is vrij eenvoudig te leren, mede in de opstartfase van een laagdrempelig koor met heel veel zangers zonder koorervaring is dat van belang. In de loop van ons inmiddels 6-jarig bestaan zijn we ook echte Shanty’s gaan zingen. Omdat daar een goede solozanger en een goed getimede inval van het koor vereist is, zijn we daar niet in eerste instantie mee begonnen.

Inge: Wat zijn reacties van jullie publiek?
Johannes (De Kloosterzangers): Doorgaans goed, maar het verschilt wel van publiek, als ze mee klappen en zingen is dat voor ons een teken dat we goed zitten.
Koos (De Schuytenvaerders): Vaak enthousiast meezingend en na het laatste nummer vragend om een toegift. En zoals ik al eerder schreef vooral bij ouder publiek in verzorgingstehuizen, herkenning. Liedjes die ze in hun jeugd zongen en die ze, (ook al hebben ze problemen met hun geheugen) nog steeds mee kunnen zingen.

Inge: Waar treden jullie de komende tijd nog meer op?
Johannes (De Kloosterzangers): Preston Palace, Meulenbelt, Veenmuseum Westerhaar, Haarhuus jaarfeest en diverse festivals.
Koos (De Schuytenvaerders): We treden in de komende maanden op bij festivals in Oldenzaal, Hengelo en in september zelfs in Schiedam. Daarnaast zingen we op de Siepelmarkt in Ootmarsum en bij de afsluiting van de fietsvierdaagse in Tubbergen zijn we op de vrijdagmiddag al voor de 6de keer present. En natuurlijk hebben we op 16 juni ons eigen Shantyfestival in Tubbergen met 8 andere koren met in totaal ruim 400 zangers.

Inge: Hoe vaak repeteren jullie als koor?
Johannes (De Kloosterzangers): We repeteren eens in de veertien dagen in “De Horst” in Sibculo.
Koos (De Schuytenvaerders): We repeteren elke woensdagavond vanaf 20.00 uur in de Delle in Tubbergen.

Inge: Wat is als koor jullie favoriete taal om in te zingen?
Johannes (De Kloosterzangers): De favoriete taal is Nederlands maar Duits en Engels doen het ook goed hoewel de oudere mannen soms met Engels wel wat moeite hebben.
Koos (De Schuytenvaerders): Dat is niet voor ieder koorlid gelijk, alhoewel we ten opzichte van andere Shantykoren relatief veel Duitstalig zingen, maar dat zal alles te maken hebben met onze woonomgeving.

Inge: Wat is als koor jullie favoriete lied om te zingen?
Johannes (De Kloosterzangers): Favoriete liederen zijn Capitano, kloosterzangers zeelied, Mannen staan het zeil.
Koos (De Schuytenvaerders): Ook dat is verschillend maar met een nummer als Sierra Madre is iedereen altijd heel enthousiast.

Inge: Hoe komt het koor aan de naam ‘Kloosterzangers? Welke gedachte zit daarachter?
Johannes (De Kloosterzangers): Sibculo is bekend van het Klooster Galilea dat hier vroeger heeft gestaan. Er is nu weer volop aandacht voor deze geschiedenis, omdat de stichting de kloostertuin in ere heeft hersteld met de zaden van vroeger die opgeslagen lagen. Maar ook vanwege het museum dat zomers druk bezocht wordt. Daar zijn veel vrijwilligers druk mee. Zodoende zijn we dus ook op onze koornaam gekomen: ‘De Kloosterzangers’.
Koos (De Schuytenvaerders): De naam is aangedragen door de historische vereniging Tubbergen. Zij wisten ons te vertellen dat het gebied tussen de Pancratius Basiliek en de Protestantse kerk vroeger de Schuyt werd genoemd. Omdat wij het wel een interessant feit vonden hebben we destijds besloten om door deze naamgeving de naam de Schuyt in stand te houden.

Inge: Leg in één zin uit waarom mensen dit Shantykorenfestival niet mogen missen.
Johannes (De Kloosterzangers): Deze avond mogen mensen niet missen omdat het om ontspanning en gezelligheid gaat!
Koos (De Schuytenvaerders): Een prachtige muzikale avond met herinneringen aan vervlogen tijden, eigentijds gebracht door 100 mannen en 1 vrouw (we hebben namelijk 1 vrouwelijke accordeonist) met een passie voor gezelligheid.