Vraag en antwoord met… Lotte Laan van la CliQue

Geplaatst op

Vijf Zwolse dames. Ieder met een eigen sound. Maar samen vormen ze één geweldige stem. Een stem die deze dames vol power inzetten, op liedjes van Ramses tot Typhoon. Herkenbare liedjes, omlijst door theatrale anekdotes, zaterdag 30 maart aanstaande is het podium voor la CliQue. Het Punt zorgt deze avond voor extra feest met een glaasje bubbels en lekkere ‘CliQuejes’ uit de keuken van Het Punt! Kortom, een avondvullend muzikaal programma. Maar waarom een ode aan de Nederlandse muziekmannen? Inge sprak met Lotte Laan, één van de zangeressen van la CliQue, en vroeg haar alles over de voorstelling én de meidengroep!

Inge: Hoe zijn jullie in het muzikale en theatrale vak terecht gekomen? Begonnen jullie bijvoorbeeld met zingen via een POPschool?
Lotte: Wij hebben allemaal een theater- of muziekopleiding gedaan. Daar zijn we geschoold als zangeressen. Carmen is nu muziekdocent en geeft onder andere zangworkshops, Lotte heeft een kinderkoor. Lisi, Mayke, Yuna en Lotte zitten allemaal in het theatervak en geven daarin les of maken voorstellingen.

Inge: Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Lotte: Voornamelijk via ArtEZ (theaterschool) maar eigenlijk hebben we elkaar een voor een binnengehaald bij la CliQue. Mayke is degene die jaren geleden begon, zij heeft veel van ons bij elkaar gebracht. la CliQue in deze vaste samenstelling is sinds vier jaar bij elkaar.

Inge: Zoveel vrouwen in één muziekgroep, gaat dat altijd goed? 😉
Lotte: Nee, maar gelukkig hebben we daarom Sander. Hij brengt de testosteron op orde. Haha, gekkigheid. We zijn vriendinnen en hebben het heel goed samen, natuurlijk verschillen we wel eens van mening maar daar komen we prima uit. Muziek, zingen, theater maken, vriendschap. Dat is waar het om draait. En een goed glas wijn na een repetitie, houdt de sfeer er ook altijd in ;).

Inge: Hoe vullen jullie elkaar aan als La Clique?
Lotte: Zoals we samen een stem vormen met vijf verschillende stemmen, zo vullen we elkaar eigenlijk op elk gebied aan. De een is rustig, de ander wat drukker, maar niemand van ons zit ooit stil en kan zijn mond langer dichthouden dan vijf minuten.

Inge: Hoe zijn jullie ‘stemmen’ onderverdeeld?
Lotte: Het geldt zeker niet voor elk nummer, maar over het algemeen kun je zeggen dat Lisi en Mayke heel goed laag zingen en daarmee de diepte in kunnen. Carmen zingt vaak ‘mid’ en Yuna en ikzelf pakken de wat hogere regionen op. Maar zoals ik al zei, dit verschilt nog wel eens per nummer!

Inge: Welke band hebben jullie met Overijssel?
Lotte: We komen uit Zwolle, inmiddels niet iedereen meer, maar we zijn hier wel gevestigd. Dus Overijssel is wel een beetje ‘ons gebied’.

Inge: Waarom een ode aan de Nederlandse muziekmannen? En welke thema’s hebben jullie hiervoor gebruikt voor een voorstelling?
Lotte: Daar moet je natuurlijk voor komen kijken 🙂 Wij vinden dat de Nederlandse muziek zo ontzettend veel goede nummers heeft, en dan voornamelijk van mannen. Zij brengen het zo puur en rauw, zonder opsmuk. Dat vinden we inspirerend en willen we graag op onze manier  vertolken. We hopen juist door het met onze stemmen te laten horen een nieuw geluid te geven. Het grootste compliment dat we krijgen na een show is: Ik kende het nummer natuurlijk wel, maar ik ben helemaal opnieuw geraakt door jullie uitvoering. Of: ‘Hoe heette dat ene nummer na de pauze ook alweer? Dat ga ik thuis weer draaien!’.

Inge: Wie bepaalt jullie songlist? En hoe zorgen jullie ervoor dat er een echte La Clique-twist in wordt aangebracht?
Lotte: Altijd alles samen. In veelvuldig overleg. En een la CliQue twist brengen wij uiteraard zelf met ons mee, maar voor sommige nummers hebben we ook (veelal Zwolse) arrangeurs ingeschakeld.

Inge: Hoe vaak repeteren jullie voor een voorstelling?
Lotte: Deze voorstelling hebben we in twee jaar gemaakt, het was een lang proces met heel veel afwegen en overleggen over welke nummers wel en niet. We repeteerden vaak 1x per week of bijvoorbeeld een hele zaterdag. Die zaterdagen waren heerlijk, maar het was ook best een lang proces. Zo kwam er van alles tussendoor (zelfs een zwangerschap). Inmiddels hoeven we niet meer te repeteren, deze show zit nu ingebakken! Heerlijk is dat!

Inge: Welk gevoel willen jullie op bezoekers van jullie optredens overdragen?
Lotte: Dat ze de nummers van Nederlandse muziekmannen opnieuw zullen horen. De stuk voor stuk prachtige teksten, melodieën. Zij schreven de juweeltjes voor ons op, wij brengen ze aan u terug.

Inge: Wie bedenkt jullie kleding voor jullie voorstelling? Wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met het thema ‘Ode aan de Nederlandse muziekmannen?
Lotte: Onze styliste Marja Bennenbroek bedenkt de outfits voor deze voorstelling. We zijn allemaal in pak, op een heel vrouwelijke manier. Zo geven we een knipoog naar de ‘mannenwereld’.

Inge: Wat doen jullie naast La Clique?
Lotte: Theater, muziek, workshops, dirigeren, hard werken, moederen, zwanger zijn, naar de kroeg, sporten en pizza eten.

Inge: Is het jullie eerste keer in het theater van Het Punt? En wat kunnen mensen verwachten van jullie show hier?
Lotte: JA! We hebben er enorm zin in en we hopen natuurlijk hier ook weer blije gezichten te mogen creëren door de muziek die we brengen.

Inge: Omschrijf in één zin waarom mensen jullie voorstelling niet mogen missen.
Lotte: Alle goede nummers van Nederlandse muziekmannen, klassiekers en minder bekende maar even prachtige nummers, door de tijd heen, op een avond, dat zegt genoeg toch?