Vraag en antwoord met… Ernest Beuving

Geplaatst op

Foto: Erik Schaddelee

VROOMSHOOP – Tijdens het verjaardagsweekend van Het Punt (red. 4-jarig bestaan) komt cabaretier, muzikant én imitator Ernest Beuving met zijn ‘bende’ naar het theater van Het Punt. Met zijn voorstelling ‘Klap van de korenmolen’ laat hij mensen beleven hoe gek het is, om het niet te zijn. Tijdens de voorstelling krijgt hij muzikale ondersteuning van zijn band én de Vriezenveense vocalgroup Update. Dit enthousiaste popkoor uit Twenterand en omstreken staat met 30 zangers en zangeressen met veel plezier op de planken. Half concert, half cabaret met veel humor, imitaties, persiflages, spontaniteit en geen geposeer.

Inge sprak met Ernest, natuurlijk over zijn aankomende voorstelling in Het Punt, maar ook over hem als cabaretier én het thema ‘Klap van de korenmolen’.

Inge: Wie is Ernest Beuving? En heb je altijd al cabaretier/muzikant/artiest willen worden?
Ernest: Ik ben een oosterling en verder heb ik geen idee wie ik ben, daar probeer ik op het podium achter te komen. Ik had nooit verwacht dat het mijn werk zou worden. Nu doe ik de ‘Bende van Beuving’ (cabaret en muziek met eigen band en plaatselijke koren). En ik doe ‘Goeie Tukkers zijn geen Motherfuckers’ met Thijs Kemperink en André Manuel. Hiervoor deed ik in het theater: Ernesto & Marcellino en Wilfried Finkers (inderdaad ‘de broer van…’). 

Inge: Hoe ben je in contact gekomen met je bandleden? En wie zijn de ‘Bende’ van Beuving?
Ernest: Mijn muzikanten zijn ook vrienden van mij, sommige al vanuit mijn jeugd. Zij hebben ook veel theaterwerk gedaan, onder meer bij Robert Long, Liesbeth List, Zenga, Karin Bloemen en mijn gitarist Erik Raayman zelfs nog bij Henk Elsink. De Bende van Beuving ben ik met mijn band en een plaatselijk koor. In Het Punt werken we samen met Vocalgroup Update.

Inge: ‘Klap van de korenmolen’ omschrijf je ook wel als spoedcursus geluk. Lopen alle bezoekers straks vol geluk de zaal uit?
Ernest: Zeker weten, ze zijn niet meer depressief te krijgen na zo’n avond!

Inge: In de omschrijving van de voorstelling wordt verteld dat je ooit zelf in de psychiatrie belandde. Als patiënt, bezoeker of iets anders? En hoe?
Ernest: Ik heb er gewerkt en heb zelf een ‘Klap van de korenmolen’ gehad. Ik ben er ook wel eens op bezoek geweest. En ik heb opgetreden in Tbs-klinieken en gevangenissen.

Inge: Wat wil je bereiken met ‘Klap van de korenmolen’?
Ernest: Mensen laten lachen en zich laten verwonderen. Ook wil ik mensen laten beleven hoe gek het is, om niet gek te zijn!

Inge: Voor je voorstelling werk je samen met diverse regionale koren. Hoe selecteer je deze? En, misschien nog wel belangrijker, wat voegen ze toe aan ‘Klap van de korenmolen’?
Ernest: Meestal doet een theater een voorstel. Ze maken met hun klank het concertgedeelte compleet. Met band en koor komen mijn liedjes het best tot z’n recht. Ook de beleving van een koor is een kracht op het podium. Het is ook heerlijk als de koorleden, tijdens mijn acts tussendoor, onder de stoel liggen van het lachen. Dan heb je publiek voor en achter je.

Inge: Voor de voorstelling in het theater van Het Punt werk je samen met het popkoor Update uit Vriezenveen. Hoe vaak repeteer je samen met hun alvorens de voorstelling?
Ernest: Ik kom 1 à 2 keer langs om kennis te maken en te repeteren en we oefenen op de dag van het optreden ook nog uitgebreid samen. En ze hebben natuurlijk ook zonder mij al maanden gerepeteerd.

Inge: Je typetje ‘Prins Bernhard’ is toch wel een kenmerkende Ernest Beuving. Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat je deze man zo goed kunt imiteren?
Ernest: Ja, dat weet ik eigenlijk niet. Ik hoef er geen moeite voor te doen, ook uiterlijk niet. En mijn anjer is een wc-borstel en mijn pijp is een rokende afwasborstel. Ik vind het qua vorm heel mooi om uitgerekend hem postuum ongegeneerde kritiek te laten hebben op het huidige koningshuis.

Inge: Tijdens de voorstelling speel je nog meer typetjes. Hoe kies je deze en hoe bereid je je er op voor? 
Ernest: Imiteren doe ik graag. Ik moet wel een reden hebben om iemand na te doen die leidt naar humor. Ik oefen veel stemmen als ik auto rijd (ben natuurlijk veel en lang alleen onderweg). Ik trek daarbij koppen die medeweggebruikers nogal afschrikt en waarvoor ik regelmatig staande word gehouden. Maar als je dan je raam opendoet en hen te woord staat als de meest depressieve variant van Maarten van Rossum, dan wordt jouw zaak al gauw geseponeerd.

Inge: Is het de eerste keer in het theater van Het Punt? En wat kunnen mensen verwachten van je show hier?
Ernest: Omdat het mijn eerste optreden is in Het Punt krijgen de mensen in Twenterand iets te zien, wat ze nog nooit hebben gezien! Ik doe een Prins Bernhard maar ook een Mick Jagger met ADHD, een borderline dansende Keltische zanger en een Toon Hermans over iPhones en ‘Spuiten en Slikken’ en nog veel meer…

Inge: Omschrijf in één zin waarom mensen ‘Klap van de korenmolen’ niet mogen missen.
Ernest: Jullie mogen deze show niet missen want er is al ellende genoeg op de wereld…., daar kan ik ook nog wel bij! 

Bende van Beuving | Klap van de korenmolen
Datum: 9 maart 2019
Aanvang: 20:00 uur
Kaarten: € 15,00 (wij berekenen per reservering, dus niet per ticket, € 2,50 servicekosten)