Vraag en antwoord met… Bert Eeftink!

Geplaatst op

Succesformule Helligen Hendrik dendert de theaters door: “De echte kick? Als mensen gehuild hebben van het lachen!”

Foto: Stefan Schipper

Stefan Schipper

VROOMSHOOP – Waar hij ook staat in Nedersaksisch taalgebied, de zaal zit vol en de kaarten zijn al ver van tevoren op. Zo ook in Het Punt. Alsof er warme broodjes over de toonbank gaan, binnen no time is er geen kaart meer te koop. Helligen Hendrik, voluit Hendrikus Antonius van der Pette, keert op zaterdag 23 februari aanstaande terug naar Twenterand, en zal zijn credo wederom hoog proberen te houden. Hendrik, het typetje van de Goorenaar Bert Eeftink, in ook dit jaar weer in optima forma. Stevige taal, pittige humor, recht voor zijn raap. En mocht je van fijnbesnaard, beschaafd, maatschappijkritisch en intellectueel cabaret houden, dan raadt de cabaretier je ten zeerste aan om lekker thuis te blijven. Inge sprak met Bert en leerde de persoon achter Helligen Hendrik zo kennen.

Inge: Heb je altijd al cabaretier willen worden?
Bert: “Nou, ik heb cabaret altijd wel leuk gevonden, al vanaf de lagere school. En op de middelbare school ging er geen jaar voorbij of ik deed wel mee met een schoolcabaret. Bedenken, schrijven, spelen en regisseren: fantastisch! Ik heb daarna overwogen om toneelschool of de kleinkunstacademie te gaan doen, maar het paste niet echt bij me. Uiteindelijk is het de school voor de journalistiek geworden. Maar cabaret ben ik – in Goor – altijd blijven doen”.

Inge: Sinds 2004 voer je je typetje Hendrikus Antonius van der Pette (Helligen Hendrik) op. Had je vooraf verwacht dat het zo’n succes zou zijn?
Bert: “Net voor en na de eeuwwisseling schreef ik in mijn woonplaats Goor altijd de plaatselijke Oudejaarsconference. Samen met een paar vrienden speelden we dan een zestal avonden voor een uitverkocht theater en haalden we bekende plaatsgenoten erdoor. Eén van de types die in die shows voorbij kwam was een soort van Helligen Hendrik: altijd knorrig en negatief. Tegelijkertijd deed ik ook een wekelijkse column voor Radio Oost: de twee minuten van Helligen Hendrik. Op een gegeven ogenblik hadden we in Goor zo’n beetje elke grap wel gemaakt en wilde ik wat anders. Toen is Helligen Hendrik als theaterpersonage geboren. Het was een probeersel. Bij de eerste voorstelling van Hendrik, in theater de Meenthe in Steenwijk, zaten maar 60 mensen in de zaal. Het was trouwens wel een hele leuke avond. Daarna is het met de publieke belangstelling snel beter gegaan”.

Inge: Hoe ben je op de naam én het typetje Helligen Hendrik gekomen?
Bert: “De twee minuten van Helligen Hendrik was een wekelijkse column op Radio Oost. Waarom de naam? Het allitereerde wel prettig. Ik had er ook Boze Bert van kunnen maken maar dat was toch minder krachtig. Bovendien vond ik het heel leuk om elke week onbedaarlijk opgewonden te doen over allerlei triviale onderwerpen. Kennelijk was het voor veel mensen herkenbaar, want het rubriekje werd heel goed beluisterd”. 

Inge: Hoe ben je eigenlijk in je dagelijkse leven? 😉
Bert: “In elk geval anders dan Hendrik. Hij is een nors, ouderwets, vrouwonvriendelijk kinderloos type. Ik ben vader van drie zonen en ik mag hopen dat ik wat vrolijker ben dan Hendrik. Vaak wel tenminste. En dat vrouwonvriendelijke? Daar hoef ik bij mijn eigen vrouw niet mee aan te komen hoor. Die kan nog “helliger” worden dan Hendrik ooit geweest is. Ik kijk wel uit”.

Inge: Wat is het (geheime) succes van Helligen Hendrik?
Bert: “Ik denk dat de humor van Hendrik herkenbaar is, zeker in het oosten van het land. De thema’s die in de shows aan de orde komen gaan over alledaagse dingen: boodschappen doen bij de supermarkt, de zin en onzin van Facebook, een bezoekje aan een pretpark. Vaak komen grappen voort uit dingen die ik zelf heb meegemaakt. Zo ben ik vorig jaar in de Efteling geweest op een hele drukke dag. Ik heb me prima vermaakt hoor, maar toen ik naar huis reed was er wel een nieuwe sketch geboren. Waar ik ook naartoe ga, ik heb Hendrik altijd bij me, als een soort dierbaar blok aan mijn been”.   

Inge: Je zesde avondvullende voorstelling is in bijna alle theaters die je bezoekt al geruime tijd uitverkocht. Geeft dat een kick?
Bert: “Natuurlijk is het geweldig dat er zoveel mensen komen. Ik verbaas me er elke keer als ik weer voor een vol theater sta en ben er ook oprecht dankbaar voor. Waar komen al die mensen vandaan? Prachtig toch! Maar de echte kick krijg ik pas als mensen echt een leuke avond hebben gehad, als ze gehuild hebben van het lachen. Dat is ook wat een avondje Helligen Hendrik moet zijn: even de zorgen vergeten en onbedaarlijk veel lol hebben”. 

Inge: In je voorstelling ‘Oald Zeer’ wordt Helligen Hendrik 65 jaar en is hij zwartgalliger dan ooit. Je bent zelf van 1967, denk je dat Bert zich ook zo zal voelen op zijn 65ste?
Bert: “Tja, ik ben nog niet zo lang geleden 50 geworden hè. Met alle toeters en bellen die daar bij horen: spandoeken in de tuin, Abraham voor de deur. Je ontkomt er niet aan. Maar ik vond het ook leuk; je moet het leven vieren als het je gegeven is. Ik heb trouwens nog wel even overwogen om naar de rechter te stappen en me 20 jaar jonger te laten verklaren maar Emile Ratelband was me al voor. En hoe ik me voel als ik zelf 65 ben? Laat ik er maar eens eerst voor zorgen dat ik het haal, dan praten we dan wel weer verder”.

Inge: Heb je zelf eigenlijk Oald Zeer (pijnlijke bespiegelingen)?
Bert: “Dat valt nog wel mee hoor, al ben ik natuurlijk geen 18 meer. Op wat kleine pijntjes na doet alles het nog (lachend) en met plastische chirurgie kun je tegenwoordig heel veel rechttrekken”.

Inge: Lijkt het je wat om op één van de landelijke tv-kanalen een Oudejaarsconference uit te voeren zoals Herman Finkers ooit deed?
Bert: “Ik denk niet dat ik snel gevraagd word voor een landelijke conference. Hendrik spreekt dialect en daarom beperk ik mijn optredens tot het Nedersaksisch taalgebied: Gelderland, Overijssel en Drenthe. Maar wie weet. Ik heb voor de komende jaren wel plannen om naast Helligen Hendrik ook wat andere dingen in het theater te gaan doen. Een muzikale cabaretshow bijvoorbeeld. Samen met vriend en theatercollega Paul Schabbink heb ik in de loop der jaren heel wat liedjes geschreven. Af en toe treden we daar mee op en de reacties van het publiek zijn heel goed. Wat mij betreft mag dat wel wat meer worden. Een ideetje voor Het Punt?” 

Inge: Is het de eerste keer in het theater van Het Punt? En wat kunnen mensen verwachten van je show?
Bert: “Nee, ik heb er al een keer eerder gestaan met mijn vorige show. Leuk en knus theater. Wat de mensen kunnen verwachten? Hendrik in optima forma. Stevige taal, pittige humor, recht voor zijn raap. Mocht je van fijnbesnaard, beschaafd, maatschappijkritisch en intellectueel cabaret houden dan raad ik je toen zeerste aan om lekker thuis te blijven”.

Inge: Omschrijf in één zin waarom mensen Oald Zeer niet mogen missen.
Bert: “Van mij mag iedereen van alles missen hoor. Maar als je van het typetje en zijn humor houdt dan ligt er een daverende avond in het verschiet. Lachen tot het licht uitgaat”.

Helligen Hendrik | Oald Zeer
Datum: 23 februari 2019
Aanvang: 20:00 uur
Tickets: € 18,50 — Uitverkocht!