Vraag en antwoord met… Thijs Tigchelaar

Geplaatst op

“Unieke kans om kennis te maken met gewaagd nieuw craftbiermerk”

VROOMSHOOP – Arnhems bierspecialist Thijs Tigchelaar, is vrijdag 25 januari aanstaande dé man aan wie je alles kunt vragen over bier, bier en nog eens bier. In het Grand Café van Het Punt geeft hij namelijk een bierproeverij, waarmee hij bierliefhebbers meeneemt op ontdekkingsreis door diverse speciaalbieren. Naast bierspecialist en sinds zijn 16e liefhebber van speciaalbier, is deze jonge Arnhemmer sinds kort ook eigenaar van een heuse bierbrouwerij, genaamd ‘Leroy Brown’. Maak kennis met deze enthousiaste allround bierkenner in Het Punt! Inge sprak met Thijs en vroeg hem alles over zijn enthousiasme voor bier als liefhebber, -trainer en -brouwer!

Inge: Heeft bier altijd een rode draad gespeeld in je leven?
Thijs: Ik ben al vanaf mijn 16e speciaalbier liefhebber. In die tijd mocht je natuurlijk nog op je 16e bier drinken en naar het alcoholpercentage werd dan niet gekeken. Ik kreeg toen ik 16 werd van mijn vader een enorm dik boek met daarin “alle” bier van de wereld. Daar heb ik toen veel in gelezen en ook veel daar uit geprobeerd. Toen ik ging studeren werd het een tijdje vooral pils vanwege de financiën en het gezelschap waarin je je dan bevindt. Tijdens mijn studie ben ik begonnen met mijn eerste bedrijf, Heroca. Ik specialiseerde me toen in horeca-advies en -trainingen en werd als snel ingehuurd om voor Grolsch advieswerk en trainingen te verzorgen. We hebben daar op een gegeven moment ook een speciaalbier-opleiding voor de horeca ontwikkeld. Met die kennis ben ik met een tweede bedrijf, Beleef Bier, begonnen met het organiseren van proeverijen en workshops omtrent bier. Daarbij hoorde ook een workshop bierbrouwen, dit deed ik al jaren als hobby. Dit is uiteindelijk uit de hand gelopen en heeft geresulteerd in het starten van de brouwerij. Dus om het kort te houden, ja!

Inge: Wanneer dronk je je eerste biertje? 😉
Thijs: Dat was in 1998 tijdens een optreden van The Rolling Stones in de Amsterdam Arena. Ik was toen 14 en mocht mee met mijn vader.

Inge: Wat is je favoriete bier?
Thijs: Deze vraag krijg ik heel vaak en beantwoord ik nooit. Het is gewoon te moeilijk. Ik ontdek zo vaak weer iets nieuws dat ik fantastisch vind. En daarnaast is het zo afhankelijk van enorm veel factoren. Zit je op een zonnig terras of bij een knisperend haardvuurtje terwijl het buiten sneeuwt? Ik heb een favoriet bier voor bij oude kaas en één voor bij een frisse salade, ga zo maar door. Als ik toch moet kiezen ga ik voor mijn eigen Leroy Brown Brewery – Razor. Ik houd gewoon enorm van de tegenstellingen in deze Farmhouse Ale en het enorm bruisende koolzuur. Deze kan altijd!

Inge: Geef je vaak proeverijen en workshops?
Thijs: Ja, het is een groot gedeelte van mijn werk. 

Inge: Je mag jezelf sinds augustus ook bierbrouwer noemen. Hoe heet je brouwerij, wat voor bieren brouw je?
Thijs: Ik noem mezelf al langer bierbrouwer maar nu is het inderdaad ook mijn voltijd bezigheid. Mijn brouwerij heet dus Leroy Brown Brewery en het is de eerste onafhankelijke craftbier brouwerij van Arnhem. De bieren van Leroy Brown Brewery zijn vooral eigenzinnig en zeker niet braaf. Ik vind het te saai om een bierstijl netjes aan te houden. Ik brouw mijn bieren zoals ik het zelf lekker en spannend vind, ik moet dan maar hopen dat anderen dat ook vinden natuurlijk. We hebben nu vier bieren in het vaste assortiment. Dit zijn een American Wheat Ale, Farmhouse Ale, Oatmeal Stout en een Tripal. De laatste is een zelf bedacht hybride-type tussen Tripel en IPA. Daarnaast brouw ik in de herfst een Raisinbock en presenteren we binnenkort we een lijn met Aged Limited Editions.

Inge: Is het hebben van een eigen bierbrouwerij altijd al een droom geweest?
Thijs: Nee, vroeger wilde ik bij de Thunderbirds. De laatste jaren wel.

Inge: Wat is je doel met je brouwerij?
Thijs: Megafantastisch rijk worden. Maar dat kan ik wel vergeten. Dus neem ik genoegen met het worden van een middelgrote speler op de Nederlandse craftbier markt. Het zou mooi zijn als we over 5 jaar in heel Nederland mensen blij kunnen maken met gave bieren en daar leuk van kunnen leven.

 

Inge: Je bedenkt echt fantastische namen voor je bieren. Hoe kom je daarbij?
Thijs: Het merk is geïnspireerd door een muzieknummer uit 1973 “Bad bad Leroy Brown” van Jim Croce. Waarom en wanneer weet ik niet meer maar het nummer is ooit in mijn hoofd blijven hangen. Het nummer gaat over de gemeenste kerel uit Chicago en het is lekker fout. Dat vond ik wel goed passen, mijn bieren zijn ook “wrong in the right way”. De namen van de bieren zijn allemaal afgeleid uit de tekst van het nummer.

Inge: Wat kunnen bezoekers van de proeverij in Het Punt verwachten?
Thijs: Geen saaie blond, dubbel, tripel proeverij in ieder geval! Gave bieren voor liefhebbers die net iets anders zijn dan je verwacht. Ik houd van praten over bier dus als het publiek dat leuk vind kan ik de hele avond vol babbelen. We gaan het hebben over de brouwerij, hoe en waarmee ik mijn bieren brouw, hoe je bier het beste kan proeven en beschrijven en natuurlijk de verschillen tussen verschillende types.

Inge: Verkoop je ook de speciaalbieren die geproefd gaan worden tijdens de proeverij?
Thijs: Jazeker! Na de proeverij is er de mogelijkheid om mijn bieren te kopen. Ik neem losse flessen van 33 en 75cl mee, cadeaupakketten en natuurlijk de eerste Aged Limited Edition, de .32 Gun – Bourbon-infused oak aged barleywine van 11,5%.

Inge: Omschrijf in één zin waarom mensen jouw bierproeverij niet mogen missen.
Thijs: Het wordt een enorm gezellige avond en een unieke kans om kennis te maken met een gewaagd nieuw craftbiermerk!