Vraag en antwoord met… Lisanne Spaander

Geplaatst op

VROOMSHOOP – Een jonge meid van 16 krijgt te horen dat ze kanker heeft. Een Ewing Sarcoom om precies te zijn, een vorm van botkanker. Het overkwam Lisanne Spaander in 2014. Haar wereld stond stil. Lisanne is vanaf dat moment liedjes gaan schrijven én zingen, om mensen te laten zien hoe het is om ziek te zijn, maar ook om voor zichzelf alles een plekje te kunnen geven. Zaterdag 26 januari aanstaande zal Lisanne haar derde theatershow opvoeren in Het Punt, op speciale uitnodiging van KWF Twenterand en vele geïnteresseerden. Ze zong eerder met Marco Borsato, is te zien in diverse televisieprogramma’s en stond voor de lens van Vriezenveens topfotograaf Stefan Schipper. Zaterdag 26 januari aanstaande zal Lisanne haar derde theatershow opvoeren in Het Punt, op speciale uitnodiging van KWF Twenterand en vele geïnteresseerden. Een avondvullende muzikale show, met een lach en een traan. Inge sprak met Lisanne in aanloop naar haar bijzondere theatervoorstelling ‘Kijk naar mij’.

Inge: Hoe gaat het met je?
Lisanne: Op dit moment heel erg goed. Net een waanzinnig goede uitslag gehad van de scan en ik kan er weer vier maanden tegenaan tot de volgende scan. Volgende week start ik met hyperbare zuurstoftherapie om te proberen of mijn breuk in mijn bekken kan helen en ik zonder krukken door het leven kan gaan. 

Inge: Hoe heb je tijdens je ziektes in 2014 en 2017 de positiviteit weten te vinden om te vechten? Heeft juist het schrijven van nummers en het zingen je gesterkt?
Lisanne: Door heel veel zelf ook te doen. Met gezonde voeding bezig te zijn heb ik mijn focus verlegd van ziek zijn naar beter worden door zelf ook dingen te doen die dat versterken. Ook om te weten dat er in Amerika een studie loopt naar Ewing Sarcoom die tot nu toe positieve resultaten geeft. Het schrijven van nummers heeft me door moeilijke periodes heen gesleept. Om van me af te schrijven. 

Inge: Je bent, wat je nummer ook zegt, een enorme Vechtersbaas. Op zo’n jonge leeftijd geconfronteerd worden met zo’n nare ziekte en dan ook de kracht vinden om er muziek over en van te maken. Dit nummer heeft vast een hele speciale plek voor je?
Lisanne: Vechtersbaas heeft zeker een speciale plek voor mij. Helemaal omdat ik dagelijks mailtjes krijg van kinderen en volwassenen die er steun en kracht uithalen. Dat vind ik erg fijn.

Inge: Wat hoop je te bereiken met je muziek?
Lisanne: Ik zou graag willen dat de radiozenders mijn muziek ook serieus nemen. Veel mensen zoeken liedjes met betekenis en dat wil ik graag uit blijven dragen. 

Inge: Je moeder is je manager, je broer omschrijf je als je maatje. Wat betekenen zij voor je?
Lisanne: Ik hoef alleen maar liedjes te maken en te zingen. Mijn moeder zorgt vaak voor de optredens. We werken heel fijn samen. En mijn broer Ruben zorgt voor de humor thuis. We hebben het erg fijn met elkaar. 

Inge: Op zaterdag 26 januari aanstaande sta je in Het Punt met je theatershow ‘Kijk naar mij’. Hoe ben je in contact gekomen met Het Punt?
Lisanne: Harry, de activiteitencoördinator van KWF Twenterand, kennen wij persoonlijk. Hij wilde de show heel graag naar Vroomshoop halen en dat is gelukt. Mijn band en ik vinden het ontzettend leuk om ook hier op te treden. 

Inge: Ik zie dat je je dank op je website uit aan onder andere fotograaf Stefan Schipper uit Vriezenveen. Hij komt uit de gemeente Twenterand (waar ook Vroomshoop deel van uitmaakt). Wat heeft hij voor je gedaan?
Lisanne: Stefan heeft me gefotografeerd toen ik vechtersbaas heb gemaakt. Het is een hele mooie foto geworden, waarop ik kaal te zien ben. Die foto heb ik gebruikt voor mijn single ‘Vechtersbaas’. Stefan heeft mijn nummer ook als een van de eersten gedeeld op social media. Ik ga voor de show dan ook graag weer naar hem toe voor een nieuwe, mooie foto. 

Inge: En ben je zelf al eens in Twenterand (Vriezenveen, Vroomshoop, Den Ham en/of Westerhaar) geweest?
Lisanne: Ja, mijn moeder heeft vrienden in Vriezenveen en Vroomshoop. Haar eerste paard kwam trouwens uit Den Ham: Jitta.

Inge: Je mag Marco Borsato tot je vriendenkring rekenen en trad meerdere keren met hem op, wat betekent die band voor je?
Lisanne: Marco houdt altijd contact met me. Dat is heel erg fijn. Ik heb daardoor ook Belgische fans gekregen en treedt daar ook af en toe op. 

Inge: Wat kunnen mensen verwachten van je theatershow in Het Punt? Zal het alleen muziek zijn, of deel je ook jouw verhalen (naast die in je muziek) tussendoor?
Lisanne: Ik vertel de liedjes aan elkaar met persoonlijke verhalen en anekdotes. Het is met een lach of met een traan. Alles zit erin. 

Inge: Omschrijf in één zin waarom mensen jouw concert niet mogen missen.
Lisanne: Wil je een intieme avond met een lach en een traan en een boodschap die je meeneemt naar huis, kom dan naar mijn show: Kijk naar mij.