Vraag en antwoord met… ENorm!

Geplaatst op

De stropdas mag af en het kerstpak mag aan!

VROOMSHOOP – Alweer voor het derde opeenvolgende jaar staat de Enschedese (rock)band ENorm, alom bekend van hun nummer ‘Op hoes an veur Kesmis’ voor Serious Request 2012 in Enschede, weer in Het Punt. Op zaterdag 15 december begint de kerstperiode pas echt met hét concert om helemaal in de kerststemming te komen. Kerst met Ballen ‘A merry Rockin’ Christmas’ belooft weer een grandioos feestje te worden, mét kerstig tintje. Een gevarieerde show, waarbij ENorm een echt huiskamersfeertje wil overbrengen. Het visuele, met geweldig licht en geluid, moet dat gevoel alleen maar versterken. Inge (Het Punt) sprak met Erik ten Bos, leadzanger van ENorm, over hun succesformule ‘Kerst met Ballen’. 

Inge: Het is inmiddels voor velen een traditie geworden om de kerstdagen in te luiden met Kerst met Ballen. Hoeveel jaar organiseren jullie dit muziekspektakel nu eigenlijk?
ENorm: Als bandleden hebben we allemaal iets met Kerst vanwege onze christelijke achtergrond. Muziek, in welke vorm dan ook, werkt in de kerk. Naarmate dat daar minder werd, kon ik merken dat mijn gemis daarnaar steeds groter werd. Het kerstgevoel nam af, het werd saaier. Zo’n 16 jaar geleden zijn we daarom gestart met een concert met een kerstig tintje. Eerst in de kroeg, maar toen de kroeg bomvol stond breidden we uit naar een kleine theaterzaal, en zo naar steeds grotere zalen. De eerste echte Kerst met Ballen-versie startte inmiddels alweer 13 jaar geleden. En 16 jaar later spelen we overal in Twente en zelfs in Duitsland.

Inge: Wat is het geheim van het succes van Kerst met Ballen?
ENorm: We denken dat het een combinatie van factoren is. Ten eerste is het een gezellig feest waarmee het begin van de kerstvakantie wordt ingeluid. Vrienden en bekenden komen jaarlijks naar het concert en het is voor velen dan ook een soort reünie. De stopdas gaat af en het kerstpak gaat aan. Daarnaast spreekt de samenstelling van de show veel mensen aan: een mix van bekende kerstnummers, Top2000-stukken en eigen werk. Alles in een stevig rock-jasje. Het belangrijkste element is misschien wel dat we ieder jaar de show aanpassen met nieuw repertoire, verschillende gastmuzikanten en elke keer een andere sfeer op het podium en in de zaal. Als je niet innoveert heeft het publiek het wel een keer gezien en komen ze niet terug. Na Kerst met Ballen begint Kerst pas echt, zo ervaren wij het maar onze bezoekers ook. En niet alleen om ons als band, maar om het gevoel dat we steeds weer proberen over te dragen.

Inge: Dit jaar is Kerst met Ballen gelanceerd onder de titel ‘A merry rockin’ Christmas’. Proberen jullie ieder jaar een bepaald thema te verwerken in jullie show? En zo ja, hoe uit zich dat?
ENorm: We vernieuwen ieder jaar onze show en doen dus niet aan herhaling. Dat maakt het leuk voor ons als muzikanten en ook voor het publiek. Dit jaar spelen we bijvoorbeeld in een huiskamer-setting en willen we de ‘unplugged’-atmosfeer creëren. Dan sta je heel dicht op het publiek. Daarnaast groeit het publiek ieder jaar: naast Vroomshoop spelen we ook een aantal concerten in Duitsland en Twente. Ieder jaar komen meer mensen af op Kerst Met Ballen.

Inge: Hebben jullie sinds jullie oprichting in 2003 altijd in dezelfde setting gespeeld? En hoe houden jullie het onderling gezellig? Ooit wel eens ‘gezeur’ onderling of is dat bij mannen toch anders dan bij vrouwen? 😉
ENorm: ENorm bestaat inmiddels ruim 20 jaar. Doordat we niet te veel op elkaars lip proberen te zitten en we elkaar de waarheid durven vertellen denk ik dat we het al zo lang volhouden. We weten wat we aan elkaar hebben. We werken allemaal knetterhard, we zijn kritisch en oprecht, maar kunnen ook hard zijn naar elkaar. We zijn als band perfect op elkaar ingespeeld. Voor gastartiesten is dat misschien soms lastig, we vragen immers ook veel van hen. We willen dat Kerst met Ballen zo mooi mogelijk wordt neergezet, dat is ons belangrijkste doel.

Inge: Jullie spelen een select aantal Kerst met Ballen concerten in december, hoe kiezen jullie de locaties daarvoor?
ENorm: Op een aantal locaties spelen we al jaren, zoals De Bond in Oldenzaal, de kerstmarkt in Oelde (D) en de binnenstad van Enschede. De locaties worden gekozen op basis van capaciteit, faciliteiten en sfeer, maar ook de geografische ligging is belangrijk. Aan de ene kant moet je een publiek kunnen opbouwen in een bepaalde regio. Aan de andere kant moet de ene locatie niet moeten concurreren met een andere locatie.

Inge: Dit jaar staan jullie voor de derde maal in Het Punt in Vroomshoop, wat maakt het hier zo speciaal dat jullie ieder jaar terugkomen?
ENorm: Elke zaal heeft zijn eigen identiteit. In ’t Vroomshoopse bijvoorbeeld is er altijd een gezellig publiek. De diversiteit in leeftijd is heel bijzonder en ook kenmerkend als we er spelen. Ik zie mensen voor me van 70+, maar ook 20-plussers en alles wat er tussenin zit. Alle leeftijdsgroepen zijn te vinden in Het Punt. En dát is het echter kerstgevoel! Voor iedereen is er muziek. Van oude klassiekers tot moderne nummers, ons eigen repertoire en natuurlijk een boel kerstmuziek.

Inge: Hebben jullie zelf iets met Kerst? En hoe brengen jullie jaarlijks de Kerstdagen door?
ENorm: Ik ben een enorme kerstfreak. Ik ben ook zo opgevoed. Met Kerst met de hele familie naar de kerk, en daarna staat thuis de rollade en ragout op tafel. Kerst is familie. Kerst is muziek. Ook bij mijn eigen gezin hebben we geprobeerd die Kerst-waarde zo mee te geven. Het is fijn als iedereen er met Kerst is. Een stukje traditie. Het ‘vaste’ riedeltje geldt dus ook bij mijn eigen gezin. Eerst naar de kerk en dan lekker naar huis om te eten, te zingen, te genieten van muziek en elkaar. Ik dicht die kerstavond, in een soort jaaroverzicht <Inge denkt meteen aan een soort Oudejaarsconference>. Een moment van bezinning. Ik word daar zelf gelukkig van.

Inge: Jullie zijn dit jaar erg druk (geweest) met het componeren en schrijven van nieuwe muziek. Brengen jullie tijdens Kerst met Ballen daar ook wat van ten gehore?
ENorm: Qua muziekverhoudingen proberen we als band een vast patroon aan te houden, waarbij de hoofdmoot natuurlijk kerstnummers zijn. Maar ook nummers die het kerstgevoel opwekken horen daarbij. Uiteraard stoppen we er ‘stiekem’ ook eigen werk in, maar dat is nooit meer dan 1/3 van de setlist. 

Inge: Wat mogen bezoekers verwachten van jullie concert in Het Punt?
ENorm: Met Kerst met Ballen willen we, zoals eerder genoemd, het huiskamergevoel overbrengen. Een gevarieerde show, waarbij we de bezoekers toelaten in de huiskamer van ENorm. En natuurlijk blijft het een spectaculaire show met licht en geluid. Maar als we dat huiskamergevoel over kunnen brengen zitten we goed. Het visuele moet dat gevoel alleen maar versterken.

Inge: Geef in één zin aan waarom je Kerst met Ballen niet mag missen.
ENorm: Kerst met Ballen is HET kerstfeest van Twente! Als Kerst met Ballen is geweest dan begint Kerst pas echt.