Tom Lash | “Onder voorbehoud”

Geplaatst op

Recensie

De jonge (zijn geboortejaar is 1994) cabaretier Tom is de jongste finalist ooit in De Cameretten, hét cabaretfestival van de grootste namen in de cabaretwereld. Dat moet toch garantie zijn voor een heerlijke cabaretavond?! Inge nam een kijkje bij één van zijn try-outs en werd hartelijk welkom geheten in Theater De Bouwmeester Haaksbergen. Zij schreef na zijn voorstelling een korte recensie.

Hij begint direct. Even voelen wat voor publiek er in de zaal zit. Waar zijn voorstelling over gaat. Over meningen en over hoe die gevormd worden. En dat de meningen in de basis van het denkproces niet eens zoveel van elkaar verschillen. Maar de uiteindelijke mening wel.

Hij vertelt over de spiegel in het pashokje bij Primark. Een leren jas. Dat hij er toch niet zo stoer uit zag als vooraf gedacht. Gelach in de zaal volgt. Dat er theorieën bestaan dat je kunt ontdekken of een spiegel alleen een spiegel is of zo’n spiegel waar mensen je aan de andere kant kunnen zien.

We krijgen direct een heads-up, stof om over na te denken. Om te bedenken waar wij, als wij voor een spiegel zouden staan waar aan de andere kant iemand door mee kan kijken, ons het meest voor zouden schamen. Iets waarvan we denken dat iemand anders het niet heeft of niet doet.

Hilarische en herkenbare anekdotes uit zijn privéleven volgen. Over zijn academische vrienden, zijn enigst behaalde diploma, één van de havo van een school die even later werd opgedoekt door de inspectie. Dus echt vertrouwen heeft hij daar, lachwekkend, niet in. De hilarisch droge grappen over zijn vriendin, dingen die zijn vrienden meemaakten op de spoedpost, seks, lichamelijke ongemakken en zijn zo geliefde knuffelbeest zorgen ervoor dat de tranen in een stortvloed over mijn wangen rollen.

Tom werkt toe naar zijn afsluiting, geeft stof mee om over na te denken. Over hoe je je mening vormt. En om even lekker te ‘schuren’, zoals hij zelf zo goed verwoordt.

Samengevat: Lash heeft een klein momentje nodig om te komen tot de essentie van zijn show, maar zodra hij daar is lach je je rot en kom je tot de kern van Onder voorbehoud: met welk voorbehoud je altijd naar elkaar, naar elkaars woorden en daden, moet kijken. Bij mij heeft Lash zijn doel dubbel en dwars behaald. Ik heb hartelijk gelachen en ging de zaal uit met genoeg stof om over na te denken.

Bekijk hieronder dé uitnodiging van Tom Lash en laat je verrassen door deze cabaretier!