Recensie – Revuegezelschap Gewoon Aans – ‘Volk’

Geplaatst op

Onderstaand de recensie die een studente schreef na het zien van de voorstelling ‘Volk’ van Gewoon Aans. Wordt u ook al enthousiast?

Onbevangen, niets wetend en met de gedachtegang: ik laat me verrassen, ging ik jullie voorstelling Volk tegemoet. Niet eerder had ik zo’n spectaculaire show (in Twents dialect) gezien! Omdat jullie er een echte show van maakten! Meer dan wat men onder theater kan verstaan.

Jullie vermaakten het publiek met een duidelijk te volgen verhaallijn waarin jullie mooie betekenissen en boodschappen gaven aan hedendaagse onderwerpen en problematiek. Dit werd nuchter en humorvol gebracht waardoor het niet minder, maar juist beter binnen kwam op het publiek. Deze hedendaagse onderwerpen en problematiek werd op een verrassende en muzikale wijze de zaal in gebracht. Jullie creëerden openheid rondom deze onderwerpen waardoor er een harmonie in de zaal en op de spelvloer ontstond.

Betreft het spel werd er duidelijk gesproken, goed geïncasseerd, realistisch en waarachtig met elkaar gespard op de spelvloer. Vaak hoor je terug wanneer een tekst ingestudeerd is, het verbaasde me dat ik dit weinig terug hoorde in jullie stuk, het was alsof jullie de gespeelde situatie voor het eerst speelden, namelijk erg geloofwaardig! Dat is heel fijn om naar te kijken.

Ook is er flink aandacht besteed aan decor en kostuums. Ik voelde me op de locatie waarin het zich afspeelde omdat decor en kostuums goed op elkaar waren afgestemd. Het klopte. Rekwistieten werden gebruikt en hadden zodoende een doel en betekenis op het toneel. Dit schepte nog meer duidelijkheid.

Om toch nog maar even positief te blijven wil ik de personages niet vergeten, wat waren ze namelijk goed uitgewerkt. Het is fijn om te kijken naar een boer die een echte boer voorstelt omdat jullie je echt verplaatsen in de personages. Of naar een oude vrouw die ook werkelijk oud in haar fysiek en manier van denken en spreken is, terwijl zij gespeeld wordt door een jonge vrouw.

Jullie weten wat theater is: spelen alsof je het iedere keer weer voor het eerst speelt! Ook verplaatsen jullie je met volle overgave in een personage, jullie transformeren je zowel in fysiek als in denkwijze van daadwerkelijk persoon naar een goed uitgewerkt personage. Dit laat waarachtig spel aan de kijker zien, wat jullie tevens op nuchtere en harmonieuze wijze kunnen brengen. Ik wil Volk geen stuk noemen maar een show! Eentje die je echt even wilt zien!

Gewoon Aans – Volk
Datum: 22 september 2018
Aanvang: 20:00 uur
Kaarten: € 17,50

Klik hier voor meer informatie en het direct bestellen van kaarten.