Gewoon Aans brengt het gewone van het platteland naar het theater

Geplaatst op

Avondvullende show voor jong én oud, voor een ieder die de streektaal niet wil vergeten!

 

VROOMSHOOP – Revuegezelschap Gewoon Aans brengt het Twentse platteland met haar dialect, charme, humor en nuchterheid naar het theater met de nieuwe voorstelling ‘Volk’. De zes artiesten die dit gemêleerde gezelschap vormen reizen dit seizoen af naar vele theaters in Overijssel, waaronder naar Theater Het Punt in Twenterand. ‘Volk’ zal de openingsknaller zijn van het in Vroomshoop gesitueerde theater op zaterdag 22 september met een avondvullende show in streektaal.

Het ontstaan van Gewoon Aans is te danken aan twee oud-acteurs van het alom bekende revuegezelschap “Boer’nleu”, Louise Raamsteeboers-Vöckers en Gerrit Versteeg. Zij hebben enkele jaren geleden een doorstart gemaakt om de toenmalige bezoekers, 35.000 per productie in 65 theatervoorstellingen, een onvergetelijke streektaalavond te bezorgen. Gewoon Aans is vergelijkbaar met Boer’nleu, maar in een iets ander jasje. En misschien nog wel het belangrijkste: zonder schuttingtaal maar vol met humor, zang, dans en actualiteit. Hun show ‘VerrasSing’ speelden ze maar liefst twee jaar lang in diverse uitverkochte theaters in Overijssel en daarbuiten.

“Met Gewoon Aans proberen we verfrissing te brengen in het streektaaltheater. Ons prachtige dialect mag niet vergeten worden. Maar helaas is de instelling in Nederland vaak: ‘Wil je verder komen, dan moet je je dialect afleren’. Zonde!” Gerrit Versteeg vertelt verder: “Wij blazen het dialect nieuw leven in, maar wel op een manier waarop het oude niet vergeten wordt. Het gewone van het platteland, zonder lompe oubollige woorden”.

Versteeg verteld aan de telefoon vol enthousiasme als hij het heeft over een bericht dat hij ontving van een 18-jarige studente. “Zij was zo ontzettend lyrisch na het zien van onze show Volk, en beoordeelde deze zo mooi,” aldus de rasechte streektaalartiest. “Onbevangen, niets wetend en met de gedachtegang: ik laat me verrassen, ging ik jullie voorstelling ‘Volk’ tegemoet. Niet eerder had ik zo’n spectaculaire show (in Twents dialect) gezien! Omdat jullie er een echte show van maakten! Meer dan wat men onder theater kan verstaan. Jullie weten wat theater is: spelen alsof je het iedere keer weer voor het eerst speelt! Ik wil ‘Volk’ geen stuk noemen maar een show! Eentje die je echt even wilt zien!,” zo verwoordt de studente.

Gewoon Aans – Volk
Datum: 22 september 2018
Aanvang: 20:00 uur
Kaarten: € 17,50

Klik hier voor meer informatie en het direct bestellen van kaarten.