Groninger troubadour sluit theatertour en -seizoen af in Twenterand

Geplaatst op

“Het Gronings blijkt toch niet zo moeilijk te zijn als mensen denken”

VROOMSHOOP – Herkenbare liedjes en verhalen over stress, verlies, vaderschap, ouder worden en liefde. Thema’s die allemaal voorbij komen in Tachtig Tammo, de eerste solo-theatertour van troubadour Jan Henk de Groot. Op zaterdag 21 april 2018 zal De Groot mensen in Het Punt kennis laten maken met Platenzaak ‘Evelyntje’, jeugdliefde ‘Janine’, het therapeutische ‘Vuurtje kieken’ en het zoeken naar ‘Evenwicht’. Maar ook ‘Mamme van Michel’, ‘Dubbelcassettedeck’ en ‘Kielsterachterweg’ van het album ‘Weerom’, waar hij de Dagblad van het Noorden streektaalprijs voor ontving, komen voorbij. Twenteranders kunnen zich opmaken voor een avond met mooie liedjes en anekdotes!

In ‘Tachtig Tammo!’ neemt troubadour Jan Henk de Groot bezoekers mee naar Westerdiepsterdallen, het kleinste dorp van Nederland, waar het kampvuur brandt, de wijn rijkelijk vloeit en de tijd lijkt stil te staan. Onthaasten en het kalmer aan willen doen is het actuele thema van zijn theaterprogramma. Vandaar de titel: ‘Tachtig Tammo!’; een gevleugelde uitspraak die in de jaren ’90 te lezen was op verkeersborden langs de Kielsterachterweg in een poging om automobilisten gas terug te laten nemen. Jan Henk verstaat de kunst om van de kleine dingen in het leven een bijzonder liedje te maken.

Maar wat moet een Groningse singer/songwriter nou in de gemeente Twenterand? “Ik heb expres optredens geboekt buiten Groningen om te kijken of mijn liedjes ook daarbuiten aanslaan. Nou, de reacties zijn boven verwachting!” De Groot speelde zijn show tot nu toe in onder andere Zevenaar, Harderwijk, Utrecht en Houten. “Ik wilde mijn verhalen vertellen in het Nederlands maar dat ging zo geforceerd dat ik vanzelf weer over ging op ‘t Gronings. Mensen vonden dat juist te gek en gingen nog beter luisteren. Het Gronings blijkt toch niet zo moeilijk te zijn als mensen denken. De taal is geen probleem en mensen leren ook nog eens wat mooie Grunneger woorden”, aldus Jan Henk de Groot.

Een man met gitaar en mooie streektaalliedjes, niet verwonderlijk dat de vergelijking met Daniël Lohues vaak wordt gemaakt. “De vergelijking snap ik. Man met gitaar en mooie streektaalliedjes. Mijn liedjes komen heel dicht bij mezelf, ik schrijf over waargebeurde dingen uit mijn gewone leventje. Over de buurvrouw (Mamme van Michel), een verstandelijk beperkt meisje uit mijn ouwe dorp, de liefde voor muziek en gepiel met cassettebandjes in een dubbelcassettedeck. Ik denk dat ik wat energieker ben op het podium dan Daniël, maar hij kan beter pianospelen”.

De troubadour sluit zijn theatertournee af in het Vroomshoopse theater Het Punt. “Ik heb er ontzettend veel zin want ik ben via een optreden in Dedemsvaart in Het Punt terechtgekomen. Daar was men erg enthousiast dus ik verwacht hetzelfde in Vroomshoop. Het mooie van ver van huis spelen is dat het publiek me altijd thuis laat voelen. Als ik me thuis voel wordt het concert altijd mooi”, besluit De Groot.

Jan Henk de Groot – Tachtig Tammo
Datum: 21 april 2018
Aanvang: 21:00 uur
Kaarten: € 15,- (klik hier voor kaartverkoop)