Koningsdag in Vroomshoop: grootste vrijmarkt ooit mét houtzaagshow

Geplaatst op

De vrijmarkt tijdens Koningsdag in Vroomshoop is groter dan ooit: naast bijna honderd grondplekken en tientallen kramen worden dit jaar extra activiteiten aangeboden op de markt, zoals een houtzaagshow, zijn de kinderspelen vernieuwd, is de fietspuzzeltocht vervroegd en laten lokale organisaties zich massaal zien. Ook Stichting Twentsewens Ambulance is aanwezig op de vrijmarkt.

De vrijmarkt begint op donderdag 27 april om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Deelnemers kunnen hun grondplek of kraam inrichten vanaf 8.30 uur. Dit jaar komen de deelnemers aan de vrijmarkt uit heel Overijssel: van Zwolle tot Enschede en van Hardenberg tot Deventer. Ook zijn alle dorpskernen van de gemeente Twenterand vertegenwoordigd, waaronder de Leemansmolen uit Vriezenveen. Zij bieden meelproducten aan welke ambachtelijk gemalen zijn op de Leemansmolen en Korenmolen de Leeuw in Lettele.

Stichting Aquapark de Zandstuve
Lokale initiatieven uit Vroomshoop laten zich ook massaal zien en horen op de vrijmarkt, zoals Stichting Aquapark de Zandstuve Vroomshoop. Deze werkgroep van zeven mensen maken zich sterk voor het openluchtzwembad de Zandstuve. Ze willen ervoor zorgen dat het buitenbad in drie jaar tijd een forse facelift krijgt. De plannen en meer informatie worden gepresenteerd op de vrijmarkt in Vroomshoop.

Snackkramen en vernieuwde kinderspelen
Naast de vele grondplekken zijn er ook tal van snackkramen met de verkoop van stroopwafels, saté, hamburgers, loempia’s en paling. Daarnaast is grandcafé Het Punt geopend voor een drankje en een hapje. Ook zal er in de middaguren livemuziek zijn in het café. Verder is er op de vrijmarkt een suikerspin- en snoepkraam en voor de kinderen een draaimolen en een eendjesvisspel. Tijdens de vrijmarkt kunnen kinderen ook meedoen aan de kinderspelen die volledig vernieuwd zijn. De spelletjes worden aangeboden in Het Punt. Ieder kind ontvangt na inleving van zijn spelletjeskaart een zak snoep.

Vlag hijsen
Op het plein voor Het Punt vindt vanaf 13.00 uur de officiele handeling plaats. Burgemeester Visser zal onder begeleiding van De Harmonie Vroomshoop en scoutinggroep De Azoelen uit Den Ham de vlag hijsen.

Fietspuzzeltocht vervroegd
De fietspuzzeltocht vormt elk jaar de afsluiting van Koningsdag. Voorheen begon de fietstocht vanaf 18.30 uur, maar dit jaar heeft de organisatie gekozen om de tocht aansluitend te houden op de vrijmarkt. Mensen kunnen daarom vanaf 16.00 uur beginnen vanaf Het Punt.

Weersomstandigheden
De vrijmarkt in Vroomshoop vindt vooralsnog gewoon in de buitenlucht plaats. Maar er ligt een plan B klaar. “We houden de weerberichten nauwlettend in de gaten. Alleen bij zeer slecht weer verplaatsen we de markt naar de sporthal in Het Punt, zoals vorig jaar ook het geval was. Die beslissing maken we op dinsdagavond”, zegt Lute Gombert, voorzitter van Oranjevereniging Vroomshoop.